Malo falilo da obori rekord

Policija u Prnjavoru ostala je u šoku nakon što je za vikend zaustavila pijanog pešaka S. M. (58) koji je na alko-testu "naduvao" neverovatnih 4,33 g/kg u dahu, pišu Novosti.rs.

Nije u pitanju nikakva greška ili neispravan uređaj za merenje za koji je, kako saznajemo u policiji, utvrđeno da je uredno kalibrisan. U Policijskoj upravi Banjaluka navode da je pešak kontrolisan 27. avgusta u Ulici Vida NJežića u Prnjavoru.

Mnogi se pitaju kako je S. M. uopšte davao znakove života ili kako je uopšte stajao na nogama. Stručnjaci navode da su tolike koncentracije alkohola nespojive sa realnošću, jer testirana osoba ne bi trebalo da daje znakove života.

Međutim, sudski veštaci pojašnjavaju da je u praksi bilo sličnih situacija i da se to dešava u jednom od 10.000 slučajeva. Najčešće je, kako navode, reč o alkoholičarima kod kojih je u krvi uvek prisutna određena koncentracija alkohola.

Prema podacima PU Banjaluka rekorder po izmerenom nivou alkohola u krvi je 58-godišnji T. D. iz Banjaluke kod koga je u avgustu 2018. godine izmereno 5,21 promil alkohola u krvi. On je priveden nakon što ga je partnerka prijavila za fizički napad. U stanici je alko-testiran i aparat je "zakucao" na 5,21 promil, da bi analizom krvi utvrdila da je je imao 4,91 g/kg alkohola u krvi.

Autor: O. MATAVULJ

#BANJALUKA

#alkohol u krvi