Pre toga je zbog administrativne zbrke ranije pušten iz zatvora

Molba za izručenje Davida Gajića (26), Srbina koji je u nemačkom gradu Hagenu optužen da je nasmrt izbo svoju partnerku Violetu R. (38) i to dan nakon što je izašao iz ekstradicionog pritvora jer molba za izručenje, prema pisanju nemačkih medija, nije dostavljena na vreme, blagovremeno je podneta Ministarstvu inostranih posla Nemačke, kazali su za Blic iz srpskog Ministarstva pravde.

Pet meseci nakon stravičnog zločina u Violetinom stanu u Hagenu, nemački Bild je otkrio nove detalje u vezi sa Davidom Gajićem i navodnu administrativnu zbrku zbog koje se Gajić, inače osuđen na 12 godina zatvora u Srbiji, našao na slobodi ranije nego što je smeo, te da je odmah počinio ubistvo partnerke.

Naime, Gajić je u Srbiji 2018. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog trgovine ljudima ali je uspeo da pobegne u Nemačku gde se vešto krio 2 godine, sve dok ga nemačka policija nije locirala i uhapsila.

O hapšenju su odmah obavestili kolege u Srbiji, a on je zadržan u ekstradicionom pritvoru gde je trebalo da sačeka izručenje.

Bild tvrdi da su dokumenta potrebna za ekstradiciju Gajića kasnila, pa je on pušten na slobodu jer je dozvoljeno da u ekstradicionom pritvoru provede najviše 40 dana. Dan pošto je osetio slobodnu, počinio je ubistvo u stanu u Hagenu, koje je otkriveno sasvim slučajno pošto je policija došla da ga privede.

Iz srpskog Ministarstva pravde objasnili su za Blic da je Srbija blagovremeno podnela molbu za izručenje Saveznoj Republici Nemačkoj.

- Između dve države primenjuje se diplomatski put prilikom dostavljanja ekstradicione dokumentacije i ambasada Republike Srbije u Berlinu je dana 2. 6. 2020. godine molbu za pratećom dokumentacijom prevedenu na nemački jezik predala nemačkom Ministarstvu inostranih poslova. Napominjemo da su elektronskom poštom zahtev uputili nemačkom MIP-u 28. 5. 2020. godine - navedeno je u odgovoru.

Podsećanja radi, zločin je otkriven kada su policajci po pristizanju dokumentacije došli na Gajićevu adresu da ga privedu i umesto njega, zatekli su okrvavljeno telo Violete R. Nekoliko dana kasnije David je lociran i uhapšen u stanu u Izerlonu, a policija je sa njim zatekla i Violetinu trogodišnju ćerku. Utvrđeno je da je Violeta na telu imala više od 40 uboda nožem, a da je ubistvo počinjeno verovatno naočigled njene ćerke, koju je David kasnije poveo sa sobom.

Autor: blic.rs

#Nemačka

#Ubod

#devojka

#nož