Jovan Aleksić osuđen za ubistvo rođaka Stanimira Lazića u Blatnici kod Teslića 😮😮😮

Jovan Aleksić (23) iz Teslića osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na godinu i po dana zatvora zbog premlaćivanja svog rođaka Stanimira Lazića (36) koji je podlegao u UKC Republike Srpske šest dana nakon tuče.

Aleksić je proglašen krivim za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom. U presudi se navodi da je Aleksić delo počinio na mah, u stanju bitno smanjene uračunljivosti i velike radraženosti, u koju je doveden bez svoje krivice napadom Stanimira na njegovu majku Milicu.

Sukob se nastavio na makadamskom putu, gde je došlo do svađe između Stanimira i Jovanove majke Milice Aleksić. Milica je stala ispred Stanimira i rekla mu:

- Šta ti misliš, da se mi tebe bojimo?

Stanimir je planuo i rekao:

- Nemoj da me provociraš i izazivaš i uhvatio je za vrat - reagovao je optuženi Jovan govoreći:

- Ne diraj mi mater!

Foto: MUP.RS/MUP.RS

- Nemoj da je udaraš, skini ruke s vrata - što je Stanimir i učinio - navodi se u presudi.

Stanimir je nakon toga dva puta ošamario Milicu, koja mu je uzvratila s dva udarca drškom od metle. U presudi se navodi da je to kod Jovana izazvalo strah velikog inteziteta, strah od egzistencijalne ugroženosti za majku i sebe. Usled straha i jake razdraženosti, koja je dovela do duševne poremećenosti prolaznog tipa, Jovan je u stanju bitno smanjene uračunljivosti nogom u glavu udario Stanimira.

- Dok je stajao na uzvišici iza Stanimira, optuženi mu je nogom zadao udarac u predelu glave i vrata. Stanimir je od udarca pao i udario glavom o tlo, zadobivši teške povrede u vidu otoka mozga i krvarenja od čega je preminuo 26. jula u UKC RS - navodi se u presudi.

JOVAN Aleksić je uhapšen nakon što je Stanimir Lazić podlegao u bolnici. U pritvoru je proveo dva dana, da bi ubrzo bio pušten da se brani sa slobode. Vreme provedeno u pritvoru mu je uračunato u kaznu. Presudom je dužan da plati troškove postupka dok je porodica ubijenog Lazića sa imovinsko-pravnim zahtevom upućena na građansku parnicu.

Autor: novosti.rs

#Republika Srpska

#UBISTVO

#doboj

#majka

#rođaci