Nesrećna devojčica, nakon što joj je majka otvorila, ušla je u zgradu, ali nikada liftom nije stigla do svog stana

Silovatelje i ubice zamišljamo kao ljudski talog s dna društva. Suočeni s grozotom njihovih dela, pokušavamo pronaći racionalno objašnjenje, zvalo se ono traumatično detinjstvo ili psihički poremećaj. U slučaju Arohna Keeja, sva ova objašnjenja padaju u vodu. Nije se radilo o društveno neprilagođenom pojedincu niti o ludaku, barem ne u kliničkom smislu te reči: Kee je bio inteligentan, uspešan i duhovit muškarac naočite lepote te, kao takav, miljenik pripadnica suprotnog pola. Uprkos tome, silovao je niz mladih žena, gotovo devojčica, a barem njih tri ubio je na nepojmljivo okrutne načine. 😥

Toga ledenog januarskog popodneva, 13-godišnja Paola Illera vraćala se iz škole veselo pevušeći. Devojčica je stigla do ulaza i pozvonila na portafon. - Ja sam, mamice! - rekla je malena kad joj se javila majka. Biće to poslednje reči koje će sirota žena čuti iz usta svoje jedinice. Paola je prošla kroz haustor i ušla u lift, ali nikada nije stigla do svoga stana na tridesetom spratu. Kad se ni nakon dvadeset minuta nije pojavila na vratima, njena majka osetila je prvi ubod straha. Kako je vreme odmicalo, strah se počeo pretvarati u paniku. Jadna žena trčala je od vrata do vrata, raspitujući se za kćer. Niko ništa nije čuo, nitko ništa nije vidio. Nedugo nakon što je pozvala policiju, Paolino beživotno telo pronašao je stariji muškarac koji se šetao s psom. Nesrećna devojčica ležala je polugola pod mostom, samo nekoliko stambenih blokova od svoga doma. Obdukcija je pokazala da je bila silovana, triput ubodena nožem u levu dojku, a potom zadavljena, prenosi Povijest.

Čovek bi očekivao da će brutalno umorstvo devojčice biti prioritetan policijski slučaj, ali nije bilo tako. Broj ubistava u Istočnom Harlemu, četvrti u kojoj je Illera živela, te 1991. bio je rekordan. Činjenica da je žrtva bila bila siromašna te za nijansu nedovoljno bela takođe je uticala na slab angažman. Stidna dlaka s napadačeva tela dopremljena je u sobu s dokazima u kojoj će, bez medijskog pritiska da se slučaj reši, ležati gotovo čitavu deceniju. Ubica u međuvremenu nije mirovao. Idućih nekoliko godina zaredali su napadi na tinejdžerke, mahom atraktivne Hispanoamerikanke ili crnkinje, a prepoznatljiv modus operandi dao je naslutiti da je reč o istom počinitelju. Ovaj je devojkama redovno prilazio s leđa, stavljao im nož pod grlo, a potom ih terao da ga slede na neko osamljeno mesto. Nakon što bi im zavezao oči, divljački bi ih silovao i sodomizirao. Devetnaestogodišnjakinje Rasheeda Washington i Johalis Castro nisu preživele tu torturu. Prva je zadavljena, a drugu je, još uvek živu, počinitelj polio benzinom i zapalio!

DNK analiza, koja je u vreme ubistva Paole Illere bila nauka u povoju, vremenom je postala kamen temeljac istražnog postupka. Pokazalo se da biološki tragovi na telima žrtava potiču iz istog izvora, a detektivi su dobili potvrdu za ono što su godinama sumnjali: da imaju posla sa serijskim silovateljem i ubicom. Na osnovu opisa silovane 14-godišnjakinje, izrađen je foto-robot napadača koji je oblepljen po čitavom gradu. Policija je ubrzo primila anoniman poziv s telefonske govornice. - Mislim da poznajem muškarca kog tražite. Zove se Arohn Kee i stanuje na devetnaestom spratu zgrade male Illere - prošaptao je čovek a potom sklopio slušalicu. Ime potencijalnog počinitelja prizvalo je gorko sećanje na aljkavost istrage. Naime, upravo Keeja, naočitog kompjuterskog stručnjaka, policija je ispitivala nakon što je Paola ubijena, kao čoveka kog su svedoci videli kako ulazi s njom u lift! Objašnjenje koje im je u to vreme dao olako je prihvaćeno: izišao je na 19. spratu, ona je nastavila dalje, nikad je više nije video. Ovaj put, nije se mogao tako lako izvući – DNK dokazi pokazali su da je odgovoran za najmanje tru ubistva i niz silovanja. Osuđen je na doživotnu robiju bez mogućnosti pomilovanja.

Autor: Povijest

#Arohn Kee

#SAD

#monstruozno

#obljuba