Pogledajte snimak ove akcije

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa kolegama iz Niša, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su 51 osobu zbog sumnje na pranje novca, saopšteno je iz MUP-a.

U toku hapšenja u pronađeno je više od 30 miliona dinara. U akciji Jenki, policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije ZN iz Niša, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje Bokson frajt, takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga. Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Kako se navodi, sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa 3 američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara.

- Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K - ističu iz MUP-a.

Dodaje se da su osumnjičeni uz pomoć S. S, kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara i da su na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara. Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila.

Policijski službenici su prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašli 13.099.550 dinara, 147.750 evra i 18.500 dolara. Blokirana su sredstva na računu osumnjičenog N. R, u iznosu od oko 77.000.000 dinara, koja potiču od izvršenja krivičnog dela.

- Osumnjičenima N. R, M. M. C, N. M, M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu - ističe se u saopštenju.

IZVOR: YT / Novo jutro

Autor: Pink.rs / MUP

#Niš

#hapšenje

#policija

#pranje novca