Nije hteo da se preda

Vođa Boko harama Abubakar Šekau ubio se tokom sukoba sa suparničkom džihadističkom grupom Islamskom državom u zapadnoj Africi (ISWAP). To su potvrdili iz ISWAP-a u audio-snimku objavljenom 2 sedmice nakon prvih informacija o Šekauovoj smrti.

- Šekau je radije izabrao poniženje na onom svetu nego na zemlji. Ubio se aktiviravši eksploziv - rekao je na kanuri jeziku glas sličan glasu vođe ISWAP-a Abu Musaba al-Barnavija na snimku koji je AFP-u poslao izvor koji inače prenosi poruke grupe.

Boko haram se nije oglašavao povodom smrti svog vođe, a nigerijska vojska je saopštila da vodi istragu. ISWAP na svom snimku opisuje kako su svoje snage poslali u enklavu Boko harama, u šumi Sambisi i da su pronašle Šekaua u njegovoj kući i počele borbu.

- Napustio je borbu i pobegao te 5 dana lutao šikarom. Ipak, borci (ISWAP-a) nastavili su ga tražiti sve dok ga nisu locirali - rekao je glas.

Kada su ga pronašli u šikari, borci ISWAP-a su njega i pristalice pozvali na predaju, ali je Šekau odbio i ubio se, dodao je.

- Presrećni smo - istakao je glas, dodajući da je Šekau kriv za terorizam i za neopisive zločine.

ISWAP, kojeg Islamska država priznaje, nastao je 2016. odvajanjem od Boko harama. Ojačavši, postao je najveća džihadistička grupa na severoistoku Nigerije, javlja Hina.

Autor: Avaz.ba

#SMRT

#boko haram

#boko haram vođa

#eksploziv