Počela da identifikacija žrtava

Najmanje 14 ljudi, uključujući 5 Izraelaca, umrlo je, a dete je teško povređeno u nedelju kada se žičara koja je povezivala italijansko jezero Mađore sa obližnjom planinom srušila na zemlju, rekli su zvaničnici i spasioci.

Žičara Stresa-Mottarone vodi turiste i meštane iz grada na jezeru Mađore, skoro 1.400 metara nadmorske visine, do vrha planine Motarone za 20 minuta. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su ga italijanske vlasti obavestile da je 5 njegovih državljana među mrtvima, a jedan Izraelac u kritičnom stanju.

- Mi smo shrvani, boli nas - rekla je Marčela Severino, gradonačelnica Streze, emiteru RAI, dok je italijanski premijer Mario Dragi izrazio saučešće porodicama žrtava.

Dok je žičara bila u pokretu, kabina se srušila na nekih 20 metara do zemlje i zatim se kotrljala niz strmu padinu pre nego što su je zaustavila drveća. Oni koji su planinarili u blizini, čuli su glasno šiptanje neposredno pre pada, izjavila je gradonačelnica.Zbog toga veruju da je nesreću izazvalo pucanje jednog od kablova. Severino je dodala da su neke žrtve pronađene zarobljene u automobilu, a druge bačene u šumu. Počela da identifikacija žrtava.

Italijanska alpska služba spasavanja saopštila je da je 2 dece helikopterom odvedeno u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem gradu Torinu. Stariji od njih dvoje, za koga se verovalo da ima između 9 i 10 godina, umro je posle 2 srčana udara, saopštila je bolnica.

Generalni direktor Đovani La Vale rekao je da bolnica nije imala lične podatke za ovo 2 dece i da niko nije bio u kontaktu sa bolnicom zbog njih, što ukazuje da su u nesreći mogli da učestvuju i drugi članovi porodice. Mlađe dete, za koje se procenjuje da ima 5 godina, bilo je pri dolasku pri svesti i bilo je podvrgnuto operaciji radi stabilizacije višestrukih preloma, rekao je La Vale.

Autor: Rojters

#Italija

#pad

#poginuli

#žičara