Carina reagovala

Carinici su tokom protekle nedelje na kontrolnim punktovima Merdare i Rudnica u 2 navrata sprečili krijumčarenje robe, čija ukupna vrednost premašuje 100.000 evra.

Slučaj na punktu Merdare otkriven je pre nekoliko dana, ali se u spornom kamionu nalazilo toliko neprijavljene robe da je trebalo vremena za postupak sravnjivanja stanja.

Kako saznaje Pink.rs, kada je na red za kontrolu pristigao kamion čačanskih registarskih oznaka, koji je prema priloženoj dokumentaciji, iz Nemačke ka APKiM prevozio polovno kombi vozilo, niko nije ni slutio da je prijavljeni polovni kombi zapravo pun neprijavljene robe.

Kada je skinuta carinska plomba radi detaljnog pregleda tovarnog dela, 65-godišnji vozač je pokazao i fakture koje nisu bile evidentirane u tranzitnom dokumentu, što je ukazivalo na to, da se u kamionu pored prijavljene, nalazi i neprijavljena roba.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Dilema je otklonjena kada je vozilo, prethodno dopraćeno do carinskog magacina u Gadžinom Hanu, detaljno pregledano i u njemu, pored prijavljenog kombija pronađena neprijavljena roba, vredna preko 46.000 evra.

Naime, prijavljeni kombi bio je pun polovnih delova za automobile, skutera, bicikala, elektro-uređaja i aparata.

Kako krijumčarena roba prelazi trećinu vrednosti vozila i kamion je zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, čime je vrednost ovog prekršaja uvećana na oko 108.000 evra.

Na kontrolnom punktu Rudnica carinici su 15. maja 2021. godine, prilikom kontrole autobusa koji je saobraćao na relaciji Priština-Novi Pazar, u specijalno pregrađenim fabričkim šupljinama, takođe pronašli sakrivenu tehničku robu, vrednu oko 3.000 evra.

U prostoru za prtljag, koji je bio pregrađen šperpločama, pronađene su nove potapajuće pumpe za vodu, aparati za zavarivanje, trimeri za travu i šišanje životinja, prskalice za zaprašivanje u poljoprivredi, sredstva za podmazivanje u auto industriji i razna druga roba.

Autor: pink.rs

#Srbija

#carina

#krijumcarenje

#roba