Završena potraga koja je trajala 3 dana

Komandant indonežanskih vazduhoplovnih snaga, maršal Hadi Čahjanto, potvrdio je danas da su pronađeni delovi nestale podmornice i potvrdio da niko od 53 člana posade nije preživeo.

Maršal Čahjanto je rekao da su timovi za pretragu dobili vizuelnu potvrdu o pronađenim delovima podmornice KRI Nanggala 402 a to su zadnje vertikalno kormil, sidro i bočne strane.

- Na osnovu autentičnih dokaza potvrđeno je da je KRI Nanggala 402 potonula i da su svi članovi posade smrtno stradali. Kao komandant, sa dubokom tugom izjavljujem da su 53 člana posade KRI Nanggala 402 nastradali - rekao je Čahjanto na konferenciji za štampu na Baliju i potvrdio da je podmornica razbijena na 3 dela i da se veruje da je posada ostala bez kiseonika rano jutros.

Prema rečima admirala indonežanske mornarice Judoa Margonoa, podvodni robot tragač otkrio je olupinu podmornice na dubini od 838 metara.

Indonežanska vojska je u sredu saopštila je da je zatražila pomoć od Singapura i Australije u potrazi za podmornicom nakon što je kontakt sa posadom izgubljen oko 3.00 časa ujutru nadomak obala Balija.

Od tada, najmanje 25 indonežanskih brodova se uključilo u potragu za podmornicom, raspoređeni su i brodovi iz drugih zemalja, a rano ujutru je stigao i brod za podršku i spasavanje podmornica i uključio se u potragu.

Autor: Tanjug / redportal.rs

#Nestala podmornica

#nestanak podmornice

#olupine podmornice

#podmornica nestala