Preminuo danas u 67. godini

Naš poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, saznaje Blic.

Podsetimo, Balašević je pre 3 dana primljen na Infektivnu kliniku, gde se lečio od upale pluća, uzrokovane koronavirusom.

Lekari su preuzeli sve neophodne mere lečenje, ali do boljitka nije dolazilo. Danas po podne stanje se dodatno pogoršalo usled hroničnih problema koje je imao i ranije. Napori lekara KCV trajali su nekoliko časova. Nažalost, nije bilo poboljšanja stanja, te je poznati kantautor preminuo samo 3 meseca pre 68. rođendana.

Život? To ti je, znaš ono na grobu, pa kada piše godina rođenja i godina smrti. E ona crtica između, to ti je život.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Što se tiče detinjstva, sam Balašević je tvrdio kako je imao sjajno i uzbudljivo detinjstvo.

IZVOR: YT / ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Balašević je gimnaziju napustio u 3. razredu, pa je ispite polagao vanredno. Nakon završene srednje škole upisao je geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu jer, po vlastitom priznanju, na prijemnim ispitima nije bilo matematike. Osnovna ambicija u srednjoj školi bila mu je da postane fudbaler. Ali kada je kao 17-godišnjak ležao bolestan, pojava jedne muve u sobi inspirisala je Balaševića da napiše svoju prvu pesmu Otkud muva. Zatim je počeo pisati prepeve stranih hitova za emisiju Muzički klub, a s prijateljem koji se "snalazio" na gitari otpočeo je i zajednički rad. Godine 1977. pristupio je grupi Žetva, s kojom je snimio neobavezan tango U razdeljak te ljubim

IZVOR: YT / ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Objavio je sledeće albume: Pub, PGP RTB (1982), Celovečernji The Kid, PGP RTB (1983), 003, PGP RTB (1985), Bezdan, Jugoton (1986), Panta Rei, Jugoton (1988), Tri posleratna druga, Jugoton (1989), Marim ja, Diskoton (1991), Jedan od onih života, UFA Media (1993), Naposletku, UFA Media (1996), Devedesete, Hard Rock & Balašević (2000), Dnevnik starog momka, Hi-FI Centar (2001), Rani mraz, Hi-FI Centar (2004).

U svojoj karijeri Balašević nije bio samo kantautor, već je napisao scenario i tumačio glavnu ulogu u TV seriji Specijalna redakcija, a glumio je i u TV serijama Vojnici, Pop Ćira i pop Spira i Panonski mornar. Napisao je i nekoliko knjiga: Tri posleratna druga, I život ide dalje (sve dalje odavde...), Dodir svile i Jedan od onih života. Za svoj rad dobio je Nagradu punoletstva, Oktobarsku nagradu Novog Sada, Estradnu nagradu Jugoslavije, nagradu za literarni doprinos u području estrade na Domanovićevim danima satire, Nagradu Todor Manojlović za poseban umetnički senzibilitet, a imenovan je i Uneskovim ambasadorom dobre volje.

IZVOR: YT / ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

O svojoj supruzi je pričao:

S Oljom sam mogao provoditi sate i sate u razgovoru i šetnji. Kad bih pak otišao nekud bez nje, svako malo bih pomislio: Bože, što mi nedostaje to stvorenje! Zadnje leto, pred vojsku, krenuo sam na more. U Umagu sam s recepcije hotela Koralj nazvao Olju i pitao je: "Olja, reci mi odmah, hoćeš ili nećeš?" Nije stigla ni odgovoriti, a ja sam već seo u svoj golf, zaboravio letovanje i bez prestanka vozio do Zrenjanina. Od tada se nismo razdvajali.

O sebi je zapisao:

Neki me vole, neki osporavaju, ali to niti usporava moj jedrenjak, niti mu dodaje vetra… Jesi ili nisi, odavno mi je poznato… I sumnjam da posle svih ovih godina postoji još ponešto što bih o sebi saznao od nekog drugog.

IZVOR: YT / ĐORĐE BALAŠEVIĆ OFFICIAL

Autor: redportal.rs

#Đorđe Balasević