Živeo je prateći svoj instikt, a ubijen zbog svojih ubeđenja 😥

Na današnji dan pre 125 godina rođen je srpski slikar Sava Šumanović, jedan od najznačajnih naših slikara 20. veka. Sava je rođen 1896. u Vinkovcima, u Austrougraskoj. U Vinkovcima živi nekoliko godina potom se porodica seli u Šid.

Sava je pohađao gimnaziju u Zemunu, tada dolazi u dodir sa umetnošću koja ga je veoma zainteresovala. Iako je njegova porodica imala druge planove za njega, Sava se usprotivljuje roditeljima i 1914. upisuje Višu školu za umetnost i obrt u Zagrebu. Nekoliko godina kasnije odlazi u Pariz na doškolovanje kod profesora Andrea Lota.

Po povratku iz Francuske odlazi ponovo u Zagreb, ali tamo njegova umetnost nije baš najbolje shvaćena te se 1925. vraća u Francusku i prihvata uticaj fransukog slikara Henrija Matisa. Tokom drugog boravka u Parizu bio je veoma zapažen na izložbama Jesenjeg salona i Salona nezavisnih, a na Jesenjem salonu 1927. bila je izložena njegova slika Doručak na travi.

Foto: pavle-beljanski.museum/pavle-beljanski.museum

U Šid se vraća 1928. gde slika sremske pejzaže, nedugo zatim pravi izložbu u Beogradu koja je pozitivno ocenjena. Novac od prodaje slika mu omogućava da ponovo ode u Pariz gde nastaju njegova dela Luksemburški park, Crveni ćilim i Most na Seni. Vraća se u Šid gde nastavlja sa slikanjem pejzaža. Nekoliko godina se posvećuje radu na velikim platnima Siđanke i Beračice.

Foto: Galerija Sava Šumanović

Kraljevina Jugoslavija srušena je u aprilu 1941, a na prostoru Banovine Hrvatske, Bosne i Hercegovine, primorja Crne Gore i Srema stvara se Nezavizna Država Hrvatska koja je za cilj imala totalno uništenje srpskog, jevrejskog i romskog naroda na tim prostorima. Organizuju se logori od kojih su najpoznatiji Jasenovac, Jastrebarsko (logor za decu), Jadovno, Danica, Kerestinec, Pag, Stara Gradiška, Lepoglava.

Pošto je Šid u Sremu, koji je teritorijalno pripao NDH ćirilica je bila zabranjena, slikar se nije potpisivao već je samo stavljao godinu, u znak protesta. Na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu, 28. avgusta 1942. uhapšen je sa ostalih 150 sugrađana. Svi uhapšeni su odvedeni u Sremsku Mitrovicu gde su mučeni, a 30. avgusta 1942. i streljani.

U znak srećanja na velikog slikara u Šidu postoji galerija Sava Šumanović kao i slikarska nagrada.

IZVOR: TW / RTS Oko - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#Sava Šumanović

#UBISTVO

#ndh

#slikar

#Šid