Ostaci titanosaurusa saupoda pronađeni su pre gotovo 9 godina, ali se iskopavanje vrši pažljivo od 2016.

Tim palaeontologa pronašao je ostatke dinosaurusa za kojeg se pretpostavlja da je živeo pre 98 miliona godina na tlu današnje Argentine. Za razliku od ostalih pronađenih ostataka ovih džinova iz prošlosti, za ovog se pretpostavlja da se se radi o najvećem stvorenju koje je ikada živelo.

Ostaci ove životinje čudovišnih razmera su pronađeni u istočnoj provinciji Neukven 2012. godine, ali su iskopavanja počela 4 godine kasnije, ali traju i dalje budući da se radi o delikatnom i teškom poslu (kao i uvek). Za njega je zato angažovan tim najboljih stručnjaka iz ove zemlje koji predvodi dr Alehandro Otero, istraživač iz muzeja La Plata, iz istoimenog grada.

Foto: Real Press/Alejandro Otero

- Radili smo na iskopavanju sauropoda i onda smo naišli na ostatke ovog stvorenja - rekao je dr Otero za medije.

Do sada je iskopano 24 različita ostatka kostiju sa repa ove životinje, kao i neke kosti sa kukova i skapula, odnosno ramena. Otkriće je značajno jer se zahvaljujući njima mogu naći dodatni tragovi i informacije kako su ovi dinosaurusi živeli, što opet, može dosta da nam kaže o izgledu i klimi planete u tom periodu.

Kada je u pitanju ovaj reptil, jasno je je da su u pitanju ostaci jednog od najvećih stvorenja koja su kročila Zemljom, međutim, za sada ne postoji pouzdano saznanje da li se radi i o najvećem.

- Nažalost, nemamo kosti na osnovu kojih bismo mogli da procenimo kolika je bila masa ovog dinosaurusa, budući da se ona može proceniti samo na osnovu krugova u tzv. dugim kostima - objasnio je dr Otero, ali je objasnio da pronađene kosti pokazuju da je ovaj dinosaurus definitivno bio duži od sauropoda koji su pronađeni ranije, i to oko 20 posto od najvećeg znanog do sad.

Stvorenje koje je pronađeno još nije dobilo ime budući da još uvek nije sasvim sigurno da li se radi o ostatku velikog sauropoda ili se možda čak radi o jednoj do sad nepoznatoj vrsti dinosaurusa. Svakako, nama je ipak drago što nas od ove grdosije deli 98 miliona godina razlike. 😁

Autor: redportal.rs

#Argentina

#dinosaurus

#palaentologija

#titanosaurus

#titanosaurus saupod