Talenat koji je obećavao!

Marija Ana Mocart, koju su od milošte zvali Nanerl, bila je starija i jedina sestra Volfganga Amadeusa Mocarta. Ona je rođena u Salcburgu 30. jula 1751. godine i bila je čudo od deteta, baš kao i njen mlađi brat.

Više od 3 godine, Marija Ana Mocart je sa svojim 5 godina mlađim bratom gostovala po mnogim evropskim metropolama, od Londona i Pariza, do Minhena i Beča i bila zapažena kao jedna od najboljih pijanistkinja svoje generacije.

Foto: Printscreen YouTube/ Daniel Adam Maltz

Njihov otac, Leopold Mocart, koji je bio dvorski muzičar, počeo je da uči svoju ćerku da svira čembalo kada je imala 7 godina. Nanerl je, baš kao i njen brat, umela da odsvira najkomplikovanija dela i da zapiše note bilo koje kompozicije koju je čula. Leopold je 1764. godine, pisao u jednom pismu: Moja devojčica svira najzahtevnija dela koja imamo, sa neverovatnom preciznošću i tako izvanredno. Ovo sve govori da je ona, iako joj je tek dvanaest godina, jedan od najboljih pijanista u Evropi.

Marija Ana Mocart je sa turnejama završila kada je napunila 18 godina. Ona je tada stasala za udaju i nije joj više bilo dozvoljeno da ide na turneje s njima. Dok su njih dvojica putovali po Evropi, Nanerl je sedela u Salcburgu i učila ženske poslove, poput šivenja, čekajući da se uda. Međutim, u bračne vode je uplovila tek 1784. godine, a u međuvremenu se bavila komponovanjem. Ostalo je sačuvano pismo koje je Volfgang poslao svojoj sestri iz Rima 1770. godine, u kome se oduševljava njenom kompozicijom. Nažalost, njena dela nisu poznata.

O njenoj sudbini je ponovo odlučio njen otac Leopold, kada ju je primorao da odbije ponudu za brak Franca d’Ipolda, u kog je bila zaljubljena. Umesto za njega, Nanerl se na kraju udala za Johana Baptista Franca, koji je već dvaput bio udovac i imao petoro dece. Marija Ana Mocart mu je rodila još troje.

Foto: Printscreen YouTube/ Daniel Adam Maltz

Foto: Printscreen YouTube/ Daniel Adam Maltz

Njen suprug je preminuo 1801. godine, a ona se potom vratila u Salcburg, gde je radila kao profesor muzike. Bila je lošeg zdravlja, zbog čega je oslepela 1825. godine. Četiri godine kasnije, 29. oktobra 1829. godine, Marija Ana Mocart umire u svojoj 78. godini. Sahranjena je na groblju Svetog Petra u Salcburgu.

IZVOR: YT / FARINELLI, l'Usignuolo'

Autor: redportal.rs

#Leopold

#Marija Ana Mocart

#Muzika

#pijanistkinja

#talenat