Verzija koja je ostala do današnjeg dana

Balet Labudovo jezero Petra Iljiča Čajkovskog u svojoj konačnoj i najpoznatijoj verziji, u kojoj se izvodi i dan-danas, premijerno je odigran 15. januara 1895. godine u Sankt Peterburgu. Čajkovski je muziku za ovaj balet u 4 čina komponovao između 1875. i 1876. godine, a prvi put se pred publikom našao 4. marta 1877. (20. februara po julianskom kalendaru) u moskovskom Boljšom teatru.

Čajkovski je muziku za balet napisao po narudžbini Boljšog teatra za honorar od 800 rubalja po libretu koji su zajedno napisali Vladimir Begičev, tadašnji direktor moskovskih carskih teatara i baletan Vasilij Geltzner po nemačkoj bajci Der geraubte Schleier (Ukradeni veo).

Tu bajku prvi je objavio Johan Karl Avgust Museus između 1782. i 1786. u knjizi Volksmärchen der Deutschen, a inače slična bajka postoji i u Rusiji i nosi naziv Beli patak, čak je po radnji bliža, pa se pretpostavlja da su autori napravili jednu mešavinu, uzeli radnju iz ruske, a likove iz nemačke bajke. Koreografiju za premijeru napravio je Vaclav Rajzinger, tadašnji baletmajstor Boljšog teatra. Međutim, premijera nije dobro prošla, ali se balet održao na repertoaru tog teatra do 1883. sa ukupno 42 izvođenja.

IZVOR: YT / John Clifford

Nakon smrti Čajkovskog, balet je postavljen u Sankt Peterburgu u Marinskom teatru na današnji dan 1895.

Za to izvođenje koreografiju su napravili Marijus Petipa (1. i 3. čin) i Lav Ivanov (2. i 4. čin) uz neke korekcije na libretu koje je napravio kompozitorov brat Modest Čajkovski i korekcije na originalnoj partituri (kraćenja) koju je napravio dirigent tog teatra Rikardo Drigo. Ovo izvođenje je postalo daleko popularnije, te se i danas većina koreografa Labudovog jezera, reflektira na njega.

Foto: Pixabay.com

Ostala slavna izvođenja odigrala su se 1880. i 1882. kada je teatarski koreograf Josef Hansen iz Boljšoja radio po uzoru na moskovsko premijerno izvođenje. Nakon toga 1901. sprema ga koreograf Aleksandar Gorski, nakon čega se pamti londonska premijera 1911. u izvođenju Baleta Rusesa Sergeja Đagiljeva i koreografa Mihaila Fokina.

U ulogama Odete proslavile su se mnoge primabalerine – Pierina Legnani, Vera Trefilova, Olga Preobraženska, Ana Pavlova, Tamara Tumanova, Galina Uljanova, Maja Pliseckaja, Margo Fontej i druge.

Foto: Pixabay.com

Autor: redportal.rs

#Labudovo jezero

#balerina

#balet

#Čajkovski