Njegova HRABROST omogućila da 117 logoraša preživi AUŠVIC BALKANA 😢

Na današnji dan 1945. godine grupa preostalih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, videvši da ustaše kreću u likvidiranje logoraša i potpuno uništenje logora, odlučila je da pokuša proboj kako bi izbegli sigurnu smrt.

Proboj iz logora je usledio narednog dana, odnosno 22. aprila. Zatočenici su pojurili prema kapiji udaljenoj oko 150 metara, a iza njih je ostalo oko 460 starih i bolesnih logoraša koji nisu imali snage da krenu. Videvši šta se dešava, ustaše su iz bunkera otvorile vatru i puškomitraljezima počeli da kose očajnike koji su krenuli ka slobodi.

Do ustaše sa puškomitraljezom uspeo je da dotrči logoraš Mile Ristić, Srbin iz Miljevića kod Gradiške. Zgrabio je ustašu i uspeo da ga zadavi rukama, a zatim da preuzme puškomitraljez i zapuca na preostale ustaše. Time je otvorio put do slobode za 117 od oko 600 logoraša koji su krenuli u proboj.

Po izlasku iz logora se pridružio Jugoslovenskoj armiji i bio je odlikovan za hrabrost. Nakon rata se vratio u rodno selo i nastavio da se bavi seoskim poslovima. Imao je 60 ili 62 godine kada je 4. maja 1980. godine, čuvši da je umro doživotni jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, odlučio da skoči da prozora u gradiškoj bolnici i oduzme sebi život. Kako se veruje, Miletu je bilo jasno da će sa Titovom smrću uslediti i raspad Jugoslavije, a strah da se može naći u nekom novom logoru poput Jasenovca nadvladao je volju za životom.

Autor: redportal.rs