Pružili otpor nadmoćnijem neprijatelju i otišli u istoriju 😔

Na današnji dan 1941. godine trojica pilota Prvom bombarderskog puka Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva stradalo je prilikom pružanja otpora neprijateljskoj motorizovanoj koloni.

Trećeg dana Aprilskog rata, stiglo je prvo naređenje bombarderskom puku u Bijeljini za poletanje. Komandant puka bio je pilot-lovac pukovnik Ferdo Gradišnik, avijatičar hrvatskog porekla rođen u Istri. Po dobijenom naređenju, Gradišnik je stao na čelo svojih dvanaest saboraca i poleteo na avionu tipa Bristol Blenim Tip 142M-149 prema Kačaničkoj klisuri kod Kumanova.

Na putu između Skoplja i Kumanova, Gradišnik je uočio nemačku motorizovanu kolonu i počeo da dejstvuje. Isto su učinili i komandant 204. eskadrile pilot-izviđač poručnik Đorđe Stevanović i pilot narednik Živan Jovanović. Sva trojica su oborena prilikom dejstvovanja.

Foto: vojiste.rs

Poručnik Đorđe Stefanović rođen je 1909. godine u smederevskom selu Suvodol, a pilot je postao po završetku Vojne akademije. Narednik Živan Jovanović rođen je 1908. godine u Maloj Krsni kod Smedereva. Po završenoj školi za avio-mehaničare, završio je i Pilotsku školu u Mostaru.

Autor: redportal.rs