Festival traje od 22. do 29. maja ā˜šŸ»

Dugometražni dokumentarni film Topli film, autora Dragana Jovićevića, otvoriće 17. Beldocs, 22. maja 2024. godine.

Topli film je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Topli film pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u Å”irokoj lepezi tumačenja tog termina. PočevÅ”i od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, Topli film tematizuje pitanje ukojoj se meri menjalo druÅ”tvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma. Da bi predstavio tako složenu priču, autor je koristio skoro 40 ostvarenja, počevÅ”i od Život je naÅ” iSofke snimljenih 1948. godine pa sve do Južnog vetra i Kelta u novije vreme. Kroz tu istorijsku vožnju, vode nas dvojica mladih glumaca - Đorđe MiÅ”ina i Đorđe Galić, iz čije perspektive pratimo kako se, tokom svih burnih istorijskih dekada, promenio odnos druÅ”tva prema onima koji se ponaÅ”aju iosećaju drugačije, posebno danas u vremenu opÅ”te homofobije i zatvorenosti. Film počinje upravo medijskim napadom na produkciju filma, zbog potencijalnog kvir sadržaja, pre nego Å”to je i bio prikazan. Upravo su različiti uticaji spoljaÅ”njih okolnosti na tretman LGBT+ likova tokom duge istorije ovdaÅ”nje kinematografije okosnica Toplog filma.

Foto: Barbara Garčević

Pored Đorđa MiÅ”ine i Đorđa Galića, koji su glavni protagonisti filma, za potrebe rekonstrukcije sećanjana brojne filmske naslove u Toplom filmu, intervjuisani su reditelji, glumci, teoretičari, dramaturzi inovinari. Među intervjuisanima su autori poput Želimira Žilnika, Srđana Dragojevića i Jovana Markovića, te Mladena Đorđevića, Stevana Filipovića i Milice Tomović, glumci Goran Jevtić i MiloÅ” Timotijević, kritičari i teoretičari kao Å”to su NebojÅ”a Jovanović i SaÅ”a Radojević, Nenad Bekvalac i Aleksandar Radivojević i aktivista Predrag Azdejković. U Toplom filmu se poslednji put na filmu pojavljuje Milan Jelić, glumac i reditelj, ujedno i pionir kvir estetike, autor legendarnog filma BubaÅ”inter.

Scenarista i reditelj filma je Dragan Jovićević, koji zajedno sa NataÅ”om Pavlović i Predragom Azdejkovićem potpisuje i produkciju. NataÅ”a Pavlović, čija je produkcija Pogon glavni producent filma, ujedno je i montažerka Toplog filma, dok su snimatelji bili NebojÅ”a Vasić i Aleksandar Jovanović, kompozitor muzike Nenad Jelić, a dizajner zvuka Filip Verkić. Nastanak filma finansijski supodržali Filmski centar Srbije i Slobodan Ranđelović.

IZVOR: YT / BELDOCS - International Documentary Film Festival Belgrade

Sedamnaesto izdanje Beldocs festivala održaće se u periodu od 22. do 29. maja 2024. godine nanekoliko lokacija u Beogradu.

O Beldocs-u

Beldocs, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom delu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podeljen je u 12 programskih celina, organizujepreko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana trajanja festivala, koji se prikazuju na viÅ”eod 7 lokacija. Festival Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master Class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju senovčane nagrade za razvoj budućih filmova. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata. ViÅ”e od 200 partnera u Srbiji, regionu i Evropi, podržava rad Beldocs filmskog festivala. Kreativni tim od preko 20 članova organizuje Beldocs festival, uključujući stručnjake iz oblasti filma, dizajna i umetnosti. Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže.

Foto: Barbara Garčević

Autor: redportal.rs