Kosti i lobanje izranjaju iz Meksiko Sitija ☠

Arheolozi koji iskopavaju poznatu kulu od lobanja Huej Tzompantil u Meksiko Sitiju otkrili su novu sekciju strukture, u kojoj je pronađeno 119 ljudskih novih lobanja. Sa ovim nalazom njihov broj, pronađen na mestu gde je ona stajala u 15. veku, popeo se na više od 600.

Kula je prvi put otkrivena pre 5 godina i veruje se da je bila jedna od 7 koje su postojale u glavnom gradu astečke imperije Tenohtitlanu. Ona se nalazi pored ostataka velikog hrama (naslovna slika), posvećenog bogu rata Huitzilopoktliju i bogu kiše Tlaloku.

Nove lobanje, pronađene u istočnom delu kule, ukazuju da su među žrtvama bila i deca. Doskora je većina naučnika verovala da su lobanje pripadale poraženim ratnicima u boju sa Astecima. Međutim, noviji dokazi pokazuju i veliku koncentraciju lobanja žena i dece.

Trenutno ne postoji način da se potvrdi i za muške lobanje da su bile ratničke, stoga se nameće legitimno pitanje da li je veliki broj ljudskih ostataka koji je ovde pronađen zapravo od ljudskih žrtvovanja. To ne treba da nas čudi, s obzirom da je to bila ustaljena praksa kod Asteka.

Iako bi ova praksa i sama kula bile mesto strave današnjim očima, za Mezoamerikance toga doba to je bilo mesto gde se obavljala žrtva koja je održavala bogove živima i sprečavala uništenje univerzuma.

Postoji više pisanih izvora iz toga perioda koji pominju kulu. Najverovatnije je podignuta između 1486. i 1502. godine, za vreme Ahuizotla, osmog kralja Asteka. Tokom njegove vladavine Astečko carstvo je dostiglo svoj teritorijalni zenit. On je takođe podigao i veliki hram u Malinalku, tokom kojeg je žrtvovano više od 20.000 zarobljenika.

Kasniji španski izvori takođe pominju Kulu sa lobanjama. Kao i poznati konkvistadori Kortez i Kastiljo, a posebno Andreas de Tapia, koji navodi:

Na velikom podijumu od krečnjaka i kamena Asteci su postavili desetine hiljada lobanja. Dok je u stepenicama kojima se prilazi njoj na desetine lobanja utisnuto u krečnjak sa zubima ka spolja...

Španci su do temelja razorili kulu tokom 16. veka, rasipajući njene delove širom grada.

Autor: Livia Gershon / redportal.rs

#Asteci

#Azteci

#Meksiko Siti

#Tenohtitalan

#Ćele Kula