Takođe, učiniće vas i poželjnijim kod potencijalnih partnera

Ako tražite lak način da poboljšate svoj društveni status, ili čak da samo povećate sebi šanse da vas on/ona primeti, sudeći prema najnovijoj studiji, prva stvar koju treba da uradite je da spustite dubinu svog glasa.

Kako objašnjava Dejvid Puts, koautor studije i profesor na Pen State Univerzitetu:

Glasovna komunikacija je jedna od najvažnijih karakteristika ljudi, zvuk glasa je jedano od najperceptivnijih njegovih osobina. Razumevanje njegovog zvuka i kako ono utiče na društvenu percepciju može nam pomoći da razumemo način na koji dobijamo na značaju u društvu, kako ocenjujemo tuđ društveni status i na koji način biramo partnere.

Da bi se detaljnije pozabavio ovim, Puts i njegove kolege su regrutovali 3.173 učesnika iz 22 zemlje, gde su svi morali da slušaju par snimaka glasovnih zapisa. Na tim snimcima su bili ili glasovi muškaraca ili žena sa različitim tonalitetima, koji su ponavljali istu rečenicu.

Muškarci učesnici su morali da odaberu koji od muških glasova sa snimaka zvuči prestižnije, odnosno koji glas zvuči da zavređuje više poštovanje, koji je uspešniji, talentovaniji i sl, i naravno koji glas zvuči više kao onaj koji bi mogao da pobedi u borbi. Pored toga, morali su i da biraju koji ženski glas je zvučao privlačnije, kako za "kratku" tako i za "dugu" vezu.

Žene učesnici su takođe imali ista pitanja kao i muškarci, osim što su važila za muške glasove. Za snimke ženskih glasova morale su da odrede koji od para je zvučao privlačnije, a koji je zvučao kao da flertuje.

Rezultati su pokazali da je tonalitet glasa zaista imao uticaj na društvenu percepciju. Muškarci sa dubljim glasom su percipirani od strane drugih muškaraca kao opasni, snažni i puni prestiža.

Nalazi ukazuju da su duboki glasovi evoluirali kod muškaraca jer su naši muški preci često imali interakcije sa drugim muškarcima koji su bili stranci, što pokazuje da umemo da koristimo um i u evolutivnom kontkstu i znanje koje nam dolazi od posmatranja životinja da bismo predvideli na koji način naša psihologija i ponašanje variraju u najrazličitijim društvenim kontekstima.

Istraživači su takođe otkrili da i žene i muškarci preferiraju dublje glasove i da su im privlačniji u kontekstu dugih veza, dok su viski ženski glasovi privlačniji za krtke veze muškarcima a žene su okarakterisale snimke takvih ženskih glasova kao flert.

Ženske sekundardne polne osobine, poput glasa, čini se da su mnogo bolje dizajnirane za privlačenje partnera nego za međusobnu pretnju i zastrašivanje.

Sveukupno posmatrano, istraživači veruju da studija pokazuje da boja glasa je veoma relevatan faktor u načinu na koji vas ljudi percipiraju u društvenom kontekstu.

Autor: redportal.rs