Život u slikama 🖼

Frida Kalo bila je i ostala jedna od najpopularnijih slikarki ikada, što zbog svojih fantastičnih i neobičnih umetničkih dela, što zbog burnog života koji je proživela.

Pravo ime ove poznate meksičke slikarke, koja je svoja dela stvarala u 20. veku, glasilo je Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon. Bila je prepoznatljiva zbog svojih spojenih obrva, ali i deformiteta desne noge, koja je usled posledica dečje paralize, bila tanja od leve. Tokom života, zbog gangrene, jedna noga joj je čak i amputirana.

View this post on Instagram

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

IZVOR: IG / @fridakahlo

Nakon saobraćajne nesreće između autobusa i tramvaja, koja joj se dogodila 1925. godine, Frida je trpela ogromne bolove i bila je vezana za krevet čak 4 meseca. Tada je počela da slika.

Tokom svog života, Frida je naslikala 143 slike, od kojih su 55 bili autoportreti, po kojima je postala posebno popularna i uvažena. Ona je kroz njih prikazivala bol i muke kroz koje je prolazila u životu, ne samo zbog nesreće, već i zbog tužne ljubavne priče koju je imala sa svojim suprugom Dijegom Riverom, koji ju je stalno varao, a među njegovim izabranicama našla se čak i Fridina sestra.

View this post on Instagram

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

IZVOR: IG / @fridakahlo

Frida je preminula 1954. godine u 47. godini života, a njena kuća pretvorena je u muzej.

Njene najznačajnije slike jesu: Autoportret, Adelita, Pančo Vilja i Frida, Autobus, Frida i Dijego Rivera i mnoge druge.

Ukoliko još bolje želite da se upoznate sa životom i delom ove umetnice, možete to učiniti i putem filma koji je snimljen po njoj. Trejler za njega delimo sa vama u videu ispod:

IZVOR: YT / Movieclips Classic Trailers

Autor: redportal.rs

#autoportret

#frida kalo

#slika

#slikarka