Sveti arhiđakon Stefan bio zaštitnik loze Nemanjića.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Svetog arhiđakona Stefana. Sveti Stefan je rođen kao Jevrejin, a živeo je u grčkim oblastima pa je govorio grčkim jezikom. On se naziva arhiđakonom jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli postavili na službu oko pomaganja sirotinji u Jerusalimu.

Sveti Stefan je bio u srodstvu za apostolom Pavlom koji nije bio upoznat sa Hristovim učenjem za vreme mučenja arhiđakona Stefana. Njegova smrt nastupila je samo godinu dana posle silaska Svetog Duha na apostole. Činio je mnoga čuda, pomagao ljudima i sva ta njegova dobra dela pominju se u Svetom Pismu, u Novom Zavetu. 

Ovaj svetitelj je stradao tako što je grupa ljudi lažno svedočila da je svojim propovedanjem hulio na Boga i Mojsija. Zanimljiva činjenica je ta, da je po istom postupku i Isusu bilo suđeno.

IZVOR: YT / Телевизија Храм

U toku suđenja Sveti Stefan je razložno pobijao sve klevete lažnih svedoka. Sa velikim poštovanjem tumačio je celu istoriju Izrailja od Avrama, međutim, istina o Mesiji je još više je razljutila svešteničke i narodne vođe. Nedugo nakon toga Sveti Stefan je kamenovan.

Malo je poznato da je Sveti arhiđakon Stefan bio zaštitnik loze Nemanjića. U našem narodu postoji običaj da se posećuje rodbina i prijatelji i ako je neko sa nekim u zavadi obavezno se na Stefandan mire. Takođe, na dan Svetog Stefana iznosi se slama iz kuće koja je uneta za Badnji dan, ali po narodnom verovanju iznosi se tiho da "ne otera Božić iz kuće". Izneta slama se odnosi u štalu, voćnjak ili među pčele, da pojača rod ili napredak, jer se veruje da ova slama ima čudotvornu moć.

Osim što se Sveti Stefan slavi u mnogim srpskim domaćinstvima, njega kao čuvara i zaštitnika od 1992. proslavlja i Republika Srpska. Svake godine u Banjaluci se održava svečana akademija i defile garde i policije Republike Srpske.

IZVOR: YT / ATV

Autor: redportal.rs

#Republika Srpska

#Slava

#spc

#sveti stefan