Šta smo čitali u protekloj godini?

Izdavačkih kuća Laguna iz Beograda objavila je spisak od 20 svojih najtraženijih knjiga za prethodnu 2020. godinu, gde ubedljivo 1. mesto zauzima Neki drugi život Jelene Bačić Alimpić.

Već 6. godinu zaredom najtraženiji su romani Bačić Alimpić, ovoga puta njen novi naslov, a čak 10 knjiga domaćih autora našle su se na godišnjoj top-listi, što potvrđuje činjenicu da čitaoci u Srbiji zaista vole dela srpskih pisaca.

Drugo mesto na listi zauzimaju Uznemireni ljudi Fredrika Bakmana, a 3. mesto za kratko vreme bestseler Đubre Marka Vidojkovića. Četvrta pozicija pripada delu Moravska noć Petera Handkea, zatim ponovo Bakman sa hit romanom Čovek po imenu Uve, kao i Zamalek Dejana Tiaga-Stankovića, a na listi najprodavanijih naslova su i Srpske zemlje pre Nemanjića od 7. do 10. veka, Marka Aleksića, I grob i rob, Vuka Draškovića, Služba Gorana Živaljevića.

Godišnji pregled Laguninih hitova predstavlja i delo Sapijens: Kratka istorija čovečanstva Juvala Noa Hararija, Dukat za Lađara Dejana Stojiljkovića, Medvedgrad F. Bakmana, Beograd kroz ključaonice 100 kuća, Nenada Novaka Stefanovića, Do viđenja! Živojina Petrovića, E, zabole me - Suptilna umetnost življenja Marka Mansona.

Poslednjih 5 knjiga na top listi od 20 najtraženijih izdanja su i - Sunčeva sestre, Lusinde Rajli, Kraljevstvo Jua Nesbea (popularni norveški pisac trilera), Veliki pad i Kratko pismo za dugi rastanak ponovo od Handkea, kao i Himerina krv: roman o Dučiću Slaviše Pavlovića. Najčitaniji strani pisci u našoj zemlji su definitivno Fredrik Bakman koji ima čak 3 knjige na top-listi, i svakako je književno otkriće i trijumf od 2019. godine, baš kao i Peter Handke, najomiljenji strani nobelovac u Srbiji.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Laguna

#beletristika

#knjige

#književnost

#top-lista