Ko izvuče čuvenu paricu smatra se da će cele godine biti uspešan i da će imati para.

Kod pravoslavnih vernika koji praznjuju Božić po julijanskom kalendaru praznik pada 7. januara. Proslavi Božića prethode dva praznika, a to su Tucindan i Badnji dan. Ovaj praznik kao i krsna slava ili Vaskrs smatra se porodičnim praznikom i slavi se u porodičnoj atmosferi.

Praznik Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg. Na Božićno jutro pre svitanja u pravoslavnim hramovima zvone zvona, a u manjim mestima puca se iz pušaka i obznanjuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečaniju odeću, i odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju, i pozdravljaju se pozdravom: Mir Božiji Hristos se rodi, a odgovara se Vaistinu se Hristos rodi!

Neizostavan običaj kod Srba je lomljenje česnice. Domaćica u zoru umesi testo i u kolač ubaci dinar ili dukat. Kada ukućani sednu za sto izgovara se molitva Oče naš, a potom se krene sa doručkom koji je obavezno mrsan. Domaćin deli kolač na onoliko delova koliko ima ukućana, a ko izvuče čuvenu paricu smatra se da će cele godine biti uspešan i da će imati para. Uz česnicu obično se uzima čaša vina i bob drena da bi ukućani bili zdravi kao dren a rumeni kao vino. Za Božićni ručak se jede pečenica koja je spremljena na Tucindan.

IZVOR: YT / Kakve su ti misli takav ti je zivot

Po običaju jedini gost kojeg trebate da imate toga dana je položajnik. To je osoba koja vam na Božić prva ulazi u kuću, a domaćini ga daruju poklonima. Zanimljivu priču o položajniku možete pogledati u ljubavnoj priči Položajnik koju je producirao RTS.

IZVOR: YT / RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#božič

#položajnik

#porodica

#slavlje

#spc