Veliki umetnik tragične sudbine

Edgar Alan Po bio je američki pisac, pesnik i književni kritičar. Centralna je ličnost američkog romantizma, i jedna od centralnih ličnosti američke književnosti uopšte.

Foto: Pixabay.com

Rođen u Bostonu, 19. januara 1809. godine, Po je rano ostao bez roditelja, jer ga je otac napustio, a majka je umrla, pa je prešao u hraniteljsku porodicu, u kojoj je kasnije dolazilo do sukoba oko Poovih dugova usled kockanja i visoke cene njegovog obrazovanja.

Napušta studiranje na Univerzitetu u Virdžiniji zbog nedostatka novca, kasnije odustaje od Vest Pointa kako bi se isključivo posvetio književnom pozivu, i ceo život menja mesta boravka, od Baltimora i Filadelfije, do Njujorka, stalno se boreći sa nedostatkom finansija, što usled slabih honorara, što usled raznih poroka: kockanja, alkohola itd.

U svojoj 27. godini, Po se ženi svojom 13-ogodišnjom rođakom, Virdžinijom Klem, sa kojom ostaje u braku narednih 11 godina, kada ona umire od tuberkuloze. Dve godine pre toga, Po objavljuje svoju najčuveniju poemu ''Gavran'', sa kojom doživljava trenutni uspeh i cementira svoje mesto u američkoj književnosti.

Foto: Unsplash.com

Preranu smrt svoje mlade supruge Po izgleda nikada nije mogao da preboli. Naredne dve godine njegovo se psihofizičko stanje neprestano pogoršava, a svi naredni pokušaji da nastavi život sa nekom drugom ženom su se završavali loše, usled njegovog alkoholizma i sve problematičnijeg ponašanja.

Kako očevici kažu, 3. oktobra 1849. godine Po je nađen na ulicama Baltimora u velikom rastrojstvu i tuđoj odeći. Smesta je prebačen u bolnicu, gde nije mogao da objasni kako se obreo u takvoj situaciji, a dva dana kasnije, 5. oktobra je umro. Navodno, poslednje reči su mu bile: Gospode, pomozi mojoj napaćenoj duši! Svi medicinski izveštaji, kao i Poova umrlica su izgubljeni. Tadašnje novine su njegovu smrt opisivali kao ''zapaljenje mozga'', tada uobičajan termin za smrt usled trovanja alkoholom. Bilo mu je samo 40 godina.

Horoskop Edgara Alana Poa: Jarac/Škorpion, sa konjukciom Meseca i Venere u Ribama, jasno ukazuje na duboko osećajnu, nežnu i romantičnu dušu. Uran u Škorpionu u I kući ukazuje na ekscentričnu osobu, sa određenom samodestruktivnom crtom, dok Saturn na samoj granici I i II kuće daje vrednu osobu, sklonu da sebi nametne više briga, problema i muke nego što realno zaslužuje. Po kao da svoju duboku emotivnosti, empatiju i intuiciju, nije mogao slobodno da ispoljava, već uvek uz pomoć ekscesa, posrednika kao što je alkohol i stresnih situacija i stanja.

Foto: Pixabay.com

Neptun u II kući u Strelcu predstavlja njegov večiti nedostatak novca, koji bukvalno kao da mu je nestajao u rukama čim bi ga dobio, dok je Jupiter u Ribama u V kući izvor nepresušne inspiracije i stvaranja.

Taj Jupiter zajedno sa pomenutom konjukcijom Venere (ljubavi) i Meseca (emocija) u Ribama daje ljubavnog romantika, večito zaljubljenog u nedostižni ženski ideal, a konjukcija ove tri planete sa Plutonom, daje crtu gubitka, razaranja i smrti, najbolje prikazanu u Poovoj poslednjoj i možda najlepšoj pesmi: Anabel Li, u kojoj pesnik, stojeći nad grobom svoje umrle devojke, govori o ljubavi koju su njih dvoje uživali, dok ona nije prerano umrla (jasna aluzija na njegovu pokojnu suprugu).

Uopšteno, možda su ove četiri planete najodgovornije za Poovo stvaralaštvo, u kojem preovlađuju teme smrti, mraka, gubitka, misterije i horora, a Uran u Škorpionu u I kući samo naglašava taj ekscentrični mrak ovog velikog umetnika.

Autor: redportal.rs

#Horoskop

#astrologija

#astroslavljenik

#edgar alan po