Finalnoj večeri prethodilo otvaranje izložbe Andrijinih umetničkih slika u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine

Finale Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore Andrija Čikić održano je u utorak, 14. novembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine kada su proglašeni laureati, kao i dobitnici počasnih i specijalnih nagrada 💖.

U kategoriji od 10 do 14 godina, prvu nagradu je dobio Marko Živković za kompoziciju Na krilima 🎶. Marko ima 11 godina, dolazi iz Novog Sada, muzikom se bavi od svoje pete godine i komponovanje mu pričinjava veliko zadovoljstvo.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Drugonagrađeni je 10-godišnji David Božić za Nebeski put. David svira klavir, član je hora Kolibri, a komponovanje voli jer uživa u stvaranju različitih harmonija.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Treću nagradu je dobio Pavle Tadić, autor kompozicije San jednog dečaka. Pavle ima 12 godina, a od 5. godine se bavi muzikom.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Dobitnici počasnih nagrada su Bogdan Andrić za Rapsodiju br. 1 u h-molu, Jovan Jovanović za Komad u h-moluAndrej Stojanović za Norvešku sonatu, dok je specijalna nagrada pripala osmogodišnjem Pavlu Ćoroviću, kao najmlađem učesniku takmičenja, za kompoziciju Bežanje iz a-mola.

U kategoriji od 14 do 18 godina laureat je Mia Janković za kompoziciju Odlazak. Mia ima 17 godina, svira klavir, komponovanje joj pruža mogućnost da gradi sopstvenu stvarnost, a posebno je zanima filmska muzika.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Šesnaestogodišnja Mia Lehki je dobitnica druge nagrade za kompoziciju Sylva. Mia se, pored sviranja klavira, bavi i pevanjem 🎶. Interesuje je primenjena muzika i ne krije da bi u budućnosti volela profesionalno da se bavi komponovanjem.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Dobitnik treće nagrade je Josip Gorjanac za kompoziciju Remniniscenza. Josip ima 14 godina, dolazi iz Sombora i komponovanje ga interesuje od malih nogu.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Počasne nagrade su dobili Sara Janevska za kompoziciju Ahil, Lana Prica za Deo sveta i Peđa Hočevar za Valcer u cis-molu, a specijalnu nagradu Lav Vozlić za kompoziciju Na prstima.

📍 Prvoplasiranima Memorijalnog takmičenja za mlade kompozitore Andrija Čikić, u obe kategorije, uručene su plakete i novčane nagrade u vrednosti od 100.000 dinara, drugoplasirani su dobili diplomu i novčanu nagradu od 50.000 dinara, dok su trećeplasirani dobili diplomu i nagradu od 30.000 dinara.

Plaketa je umetničko delo, rad u bronzi našeg vajara profesora Zdravka Joksimovića.

Odluku o nagradama doneo je tročlani žiri u sastavu: predsednik žirija Aleksandar Peković, direktor Zadužbine Ilije M. Kolarca, Silvana Grujić, muzička urednica Radio-televizije Srbije, i Ana Krstajić, kompozitorka.

Kompozicije koje su se plasirale u finale izvodili su solistkinja na klaviru Iva Vuković i Mali i Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

Finalne večeri takmičenja izvedena je i Andrijina kompozicija Emocije u aranžmanu kompozitorke Ane Krstajić.

Kolarčeva zadužbina je raspisala poziv za učešće na Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore Andrija Čikić u znak sećanja na mladog pijanistu i kompozitora, tragično stradalog u maju ove godine u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Na konkurs, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, prijavilo se ukupno 38 mladih kompozitora od kojih je po 10 kandidata iz obe kategorije prošlo u polufinale.

Finalnoj večeri prethodilo je otvaranje izložbe Andrijinih umetničkih slika u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine.

ANDRIJA ČIKIĆ

Andrija Čikić je rođen 5. marta 2009. godine u Beogradu. Interesovanje za muziku je pokazivao od najranijeg detinjstva, a klavir je svirao od šeste godine. Dobitnik je više prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima, kao i dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije "Burgmuller Etude D-dur" 2019. godine. Nastupao je na više koncerata i učestvovao na međunarodnom takmičenju VIRTUOZI V4+, SVIRAMO ZAJEDNIČKIM JEZIKOM. Bio je član nacionalnog žirija koji je ocenjivao izvođače na Dečjoj pesmi Evrovizije, održanoj u novembru 2020. godine. Pored muzike, voleo je jezike, matematiku, sport, trenirao je tenis. Bavio se i fotografijom i izradom zanimljivih video-zapisa. I pored mnogobrojnih angažovanja uvek je nalazio vremena za druženje sa vršnjacima.

Autor: redportal.rs

#Finale

#andrija čikić

#in memoriam

#memroijal