"Ne smem se plašiti, strah je ubica uma."

Ponovo se vraćamo na vreo pesak Arakisa, ponovo ćemo gledati sestre Bene Geserit, Atreide, Harkonene, Fremene i naravno velikog crva Šai Huluda. Za one koji posle prvog pasusa misle da mi je mačka prešla preko tastature, neka se ne brinu, u pitanju su likovi i kuće iz najpoznatije SF knjige ikada napisane iz pera legendarnog Franka Herberta - DINASve što treba da uradite je da zamislite Imperiju od stotina hiljada planeta, cara i plemstvo pod njim, večite borbe oko uticaja i moći a u centru svega stoji ZAČIN ("The Spice"). Psihoaktivna supstanca koja samo raste na jednoj planeti, na Arakisu, ili kako se drugačije naziva Dina. Osim što se uživa u njoj, od nje zavisi i celokpuno carstvo.

Začin je jedina stvar koja omogućava međuzvezdano putovanje (i još stvari ali neću da budem spojler). U centru ove SF epike stoji kuća Atreida i kuća Harkonena, i boj za kontrolu nad Arakisom. Tako nam i priča počinje – stari upravitelji nad planetom (Harkoneni) predaju novim upraviteljima (Atreidima) Arakis. Za ostalo ćete morati da sačekate decembar, jer NO SPOILERS.

Većini starijih čitalaca i ljubitelja starijih filmova odmah će zvučati poznato ime, jer je pre ovoga 1984. prvi put pokušana ekranizacija Dine. Dejvid Linč se okušao u ovom enormnom poduhvatu ali je nakon mukotrpne produkcije i snimanja uspeo da sklopi samo jedan film. Koji je, da budemo iskreni, propao.

Trejler za najnoviju 2020. verziju Dine je zatresao mreže juče i dobili smo sve u njemu, pustare, legije vojnika, omiljene scene iz knjiga i naravno likove! Glavnog heroja Pola Atreida glumi će mladi ultrapopularni Timoti Čalmot, a njegovog oca vojvodu Leta, Oskar Isak. Pored njih tu su i Zendaja Mari Stoermer Koleman (Spajdermenova pametna devojka), Rebeka Ferguson (Men in Black), Džejson Momoa (Aquaman i naravno the Kal Drogo iz ASOIAF), Još Brolin (Thanos iz Avengersa), Dejv Bautista (Drax iz Guardians of the Galaxy), Stelan Skarsgard (Avengers i Tor) i Havijer Bardem. I sve to u režiji Denisa Vilneva (Blade Runner 2049). Impresivno, zar ne?

Planirana dva filma će pokriti prve dve knjige Dine, prvi deo stiže već 18. decembra u bioskope (ako korona dopusti).

Do tada čekamo, i ne zaboravite „the spice must flow“...

IZVOR: YT / Dune Official Trailer

Pročitajte još: Kako je nastala ideja za Dinu

Autor: redportal.rs

#Arakis

#Atreidi

#Bioskop

#DINA

#DUNE

#Frank Herbert

#Fremeni

#Harkoneni

#Pol Muad Dib

#Premijera

#SPICE

#Trejler

#movies