Ulična prodavnica hrane i pića se nije mnogo razlikovala od današnjih kioska

Arheolozi su ovih dana došli do neobičnog otkrića u Pompeji, kada su na svoje iznenađenje shvatili da su otkopali uličnu prodavnicu hrane koja se nosi i pića, staru svega 2.000 godina.

Ova ulična prodavnica je otkopana u zadnjoj fazi iskopavanja za ovu godinu, u gradu koji je uništen posle velike erupcije Vezuva 79 godine n. e. Međutim, Pompeja nije uništena na konvencijalan način, već je grad prosto poklopila ogromna količina užarnog pepela, što ga je očuvalo do današnjih dana. Razume se, ispod ogomnih slojeva zemlje.

Foto: PA/nepoznato

Stručnjaci su otkopavali ovu uličnu prodavnicu iz antičkih vremena zadnjih nedelja, a zanimljivo je da su u osnovi pulta bile nacrtane životinje čije je meso bilo u ponudi. Kada su u pitanju sami Rimljani, oni su ovakve prodavnice zvali termopolijumima (termopolium), po toplim pićima koja su se tu prodavala.

Prodavnica je otkrivena na lokaciji Regio V, koja još nije otvorena za posetioce i turiste.

- Ovo je neverovatno otkriće, zaista. Ovo je prvi termopilijum koji je očuvan u potpunosti - izjavio je Masimo Osana, direktor Pompejskog arheološkog parka.

Pored ovih delova, pronađene su patere, što su bili posebni pehari koji su služili za ispijanje napitaka (za šta mi danas koristimo čaše), zatim vinske flaše, ali i tegle u kojima su se čuvale supe i čorbe.

Foto: https://www.daviddarling.info/encyclopedia_of_history/P/Pompeii.html/nepoznato

Slika: Uništenje Pompeje (ilustracija)

- Preliminarni uvid pokazuje da su na pultu bile nacrtane životinje i namirnice koje su prodavane u ovoj prodavnici. Takođe su pronađeni ostaci svinjetine, govedine, ribe i puževa, što pokazuje da je ova prodavnica imala više različitih artikala u ponudi - izjavila je antropolog Valerija Amoreti, članica tima za iskopavanje.

Pompeja se nalazi na 23 kilometara jugoistočno od Napulja, a pre skoro 2.000 godina bila je dom za 13.000 ljudi. Ponovo je otkrivena u 16. veku, dok su organizovana iskopavanja počela tek u 1750. godine. Danas je ova lokacija pod zaštitom UNESCO, a smatra se da je iskopano oko dve trećine celog grada.

Autor: redportal.rs

#Pompeja

#otkrivena prodavnica

#stari rim