Život među oblacima

Između 2.060 i 2.200 metara nadmorske visine, na planini Šhara u Gruziji, u regiji Svaneti, nalazi se "najviše" naseljeno mesta u Evropi.

Ušguli je zapravo zajednica četiri manja sela: Žibiani, Čvibiani, Čažaši i Murkmeli, a u njima živi oko 70 porodica, odnosno oko 200 stanovnika. Smešteno na početku klisure Enguri u Svanetiju.

Očuvan dugotrajnom geografskom izolacijom, planinski pejzaž regije Gornje Svanetije izuzetan je primer planinskog pejzaža sa srednjovekovnim selima i kulama.

Foto: Wikipedia.org

Zauzima gornji tok sliva reke lnguri između Kavkaskog i Svanetijskog lanca. Sastoji se od nekoliko malih sela koja čine zajednicu kojom dominiraju kule i nalaze se na obroncima planina, sa prirodnim okruženjem klisura i alpskih dolina i pozadinom zavejanih planina. Najzapaženija karakteristika naselja je obilje kula.

Jedini put kojim može da se stigne do ovog sela je put koji vodi prema gradu Lentehiju, a on često nije dostupan. Tokom leta je, do najvišeg sela u Evropi, moguće doći automobilom, ali zimi to najčešće nije moguće. Sneg prekriva čitavu oblast 6 meseci godišnje.

Međutim stanovnicima ovog sela to ne smeta. Oni su naviknuti na uslove u kojima žive. Deca im idu u lokalnu školu, a tu su i sve neophodne ustanove za funkcionisanje sela. Posebna znamenitost ovog mesta je kapela iz 12. veka, sagrađena za vreme kraljice Tamar.

Selo Čažaši u zajednici Ušguli, smešteno na ušću reke lnguri sačuvalo je više od 200 srednjovekovnih kuća kula, crkava i zamkova.

Foto: The Guardioan

Poreklo kula u Svanetiju seže u praistoriju. Njihove karakteristike odražavaju tradicionalni ekonomski način i društvenu organizaciju svanskih zajednica. Ove kule obično imaju tri do pet spratova, a debljina zidova se smanjuje, što kulama daje tanak, sužavajući profil. Same kuće su obično dvospratne; prizemlje je jedna sala sa otvorenim ognjištem i smeštajem za ljude i domaće životinje, a poslednja je odvojena drvenom pregradom, koja je često raskošno ukrašena.

Ove kule, takođe, svedoče o vremenu kada su se svanske porodice žestoko borile da oko zemlje u malim selima i uzvišenim naseljima kao što su Ušguli. Većina je izgrađena između 9. i 12. veka, često zbog sigurnost od nepreglednog toka srednjovekovnih osvajača koji su preplavljali to područje. Seljani bi se povukli na vrh sa dragocenom imovinom i hranom i čekali da neprijatelj krene dalje.

Autor: redportal.rs

#Evropa

#Gruzija

#Naseljno mesto

#Selo

#planina