Portligat je mesto proizvodnje, idealno mesto za moj rad. To jedinstven planetarni slučaj, govorio je Dali o svojoj kući.

Salvador Dali je poznat po svom uvrnutom stilu kada je umetnost u pitanju, a sigurno da sada niste imale prilike da vidite njegovu nekadašnju kuću, koja je danas muzek u selu Portligat u Španiji.

Gotovo ceo život proveo je u ovoj neobičnoj kući koju je kupio 1930. godine, a privukao ga je pejzaž koji ju je okruživao kao i svetlost i izolovanost mesta. Kada ju je kupio počeo je da je uređuje a sve to je trajalalo skoro pedeset godina kada je slikar napustio ovo zdanje posle smrti svoje voljene supruge - Gale.

Cela kuća podseća na zamršeni lavirint što i ne čudi kada je ovaj ekscentrični umetnik u pitanju.

Kuća na sebi ima prozore različitih oblika i proporcija koji pružaju pogled na zaliv Portligat, mesto koje možemo da vidimo na brojnim Dalijevim delima. Zdanje je prepuno Dalijevih predmeta, sobe su ukrašene suvim cvećem, presvlakama od somota, zanimljivim tepisima, starinskim nameštajem.

Salvador je sa ženom Galom nekoliko godina živeo u kolibi, što je ova kuća prvobitno bila, ali su se preselili u Ameriku nakon izbijanja građanskog rata, a u Portligat su se vratili nakon 10 godina, krajem 1948. godine. Kupili su još jednu kolibu nadomak stare, kao i komad zemlje, počevši dugogodišnji rad na spajanju i širenju ove dve jedinice, piše Žena.

Portligat je mesto proizvodnje, idealno mesto za moj rad. To jedinstven planetarni slučaj, govorio je Dali o svojoj kući.

Pored kuće i dvorište je neverovatno ambijentalno i pitoreskno - to je nadrealistička zemlja čuda sa zanimljivostima kao što je ogromna sofa u obliku usana, Pireli gume, orijentalni bazen ili obilje džinivskih jaja koje je Dali sam vajao.

View this post on Instagram

A post shared by @isabelle2256

Autor: Stil.kurir.rs