Predmet od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za srpsku istoriju

Istorijski muzej Srbije učestvovaće na aukciji u San Marinu i pokušati da otkupi pečat srpskog velikog župana Stefana Nemanje.

U ponudi aukcijske kuće Artemide Aste, na aukciji koja se održava 6. i 7. maja ove godine, našao se izuzetan predmet od velikog značaja za istoriju srpskog naroda. Reč je o pečatu velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića, a ponuda je otkrivena zahvaljujući portalu Srpska srednjovekovna istorija.

Pečat je izrađen od olova, prečnika je 35 milimetara i ima 21 gram. Na njegovom aversu prikazan je Sveti Stefan, zaštitnik Nemanjića, dok se na reversu nalazi natpis na grčkom jeziku

Pečat Stefana velikog župana Nemanje.

Foto: svetigora.com

Nije poznato kada je pečat tačno nastao, ali je svakako to moralo biti posle 1166. godine kada je Stefan Nemanja postao veliki župan. Pored ovog, poznata su još tri Nemanjina pečata, od kojih se 2 čuvaju u Narodnom muzeju Srbije, a jedan u muzeju Ermitaž u Sankt Peterburgu.

Istorijski muzej Srbije saopštio je da će, uz podršku Ministarstva kulture, učestvovati na aukciji i pokušati da otkupi Nemanjin pečat, čija je početna cena 1.000 evra.

View this post on Instagram

A post shared by Istorijski muzej Srbije (@istorijskimuzej)

IZVOR: IG / @istorijskimuzej

Autor: Filip Pejković

#AUKCIJA

#Dinastija Nemanjić

#Srpska srednjovekovna država

#Veliki župan

#nemanjići

#stefan nemanja