Umažu se do poslednjeg centimetra 🤭

Istraživački tim Kineske akademije nauka je, u saradnji sa Pekinškim zoološkim vrtom, napokon pronašao odgovor na jedno od najčudnijih bihevioralnih ponašanja džinovskih pandi, a to je redovno valjanje u konjskoj balezi. Nakon 10 godina istraživanja svoje rezultate su objavili u časopisu National Academy of Sciences.

Rad je baziran na posmatranju ponašanja pandi u divljini. Dokumentovana je svaka instanca ovog ponašanja, ali kontekst i dalje nije bio razumljiv. Umesto jasnijeg objašnjenja, konfuzija je bila samo veća. 🤔

Međutim, tokom godina posmatranja zapala im je za oko pedantnost sa kojom pande pristupaju valjanju. One se trude da prekriju svaki centimetar svoga tela konjskom balegom. I to ne rade samo pojedinačno, već se "kupaju" u grupama od po 10 i više.

Druga stvar koju su primetili je da se valjaju samo u hladnim periodima godine, kada je temperatura ispod 15 stepeni. Ovo je ukazalo da možda koriste balegu za održavanje telesne temperature. 🧐

Pande, kao i svi medvedi, prekrivene su gustim krznom, što im umnogome olakšava izdržavanje zimskog perioda godine. Sve ovo je samo još više zakomplikovalo stvar. 🤯

U tom trenu stigao im je poslednji delić mozaika! 💡 Jedan od naučnika primetio je da se pande "šminkaju" samo i isključivo svežom balegom. Nakon hemijskih analiza otkrili su dve hemikalije u balezi: beta-karifilen i kariofilen-oksid. Oba su jako "aromatična" i oba brzo izvetre.

Nakon ekstrakcije jedinjenja, poprskali su ga po senu i uvideli da su pande, odmah nakon što je pala temperatura, počele da se valjaju po njemu. Potom su, da bi imali nezavisan rezultat, isti test pokušali i sa miševima i utvrdili da su i miševi postali otporniji na hladnoću.

Iako istraživanja još uvek traju, izgleda da hemikalije najverovatnije imaju efekat zagrevanja kože i daju osećaj toplote, slično konjskoj masti. Ne čine telo toplijim, ali daju osećaj kao da jeste.

Autor: Bob Yirka / redportal.rs

#Istraživanja

#balega

#konjska balega

#panda