Aktivno uključeni u muzičku industriju regiona bivše Jugoslavije

Nova regionalna inicijativa NEW FACES 2023 prvi put je odabrala 10 perspektivnih mladih muzičkih profesionalaca (mlađih od 30 godina), koji su aktivno uključeni u muzičku industriju regiona bivše Jugoslavije 🎶🎶🎶. Odabranih 10 su već ostvarili veliki uticaj u svom lokalnom i širem muzičkom okruženju i veoma su motivisani u svom radu, koji već daje rezultate.

Otvorenim pozivom, na koji je pristiglo više od 100 prijava, festivali i konferencije Kontakt (Srbija), MENT Ljubljana (Slovenija), SHIP (Hrvatska) i PIN Music Conference (Severna Makedonija) imaju za cilj da podstaknu mlade profesionalce, koji su presudni za rast regionalne muzičke scene 😎.

Deset odabranih mladih muzičkih profesionalaca dobiće ulaznice za regionalne konferencije i festivale, pristup onlajn bazama podataka delegata, kao i pokrivene troškove putovanja i smeštaja na partnerskim konferencijama u inostranstvu.

📍 NEW FACES 2023 su: Dino Grgurić (promoter koncerata; Velvet festival; HR); Erik Omeragikj (dizajner svetla i zvuka, scenski menadžer; MK); Lana Bauman (promoter koncerata; SLO); Luka Zadro (menadžer, buking agent, promoter koncerata; HR); Monika Gava (producentkinja; RS); Nela Pešovska (buking agent; MK); Nik Drozg (promoter koncerata; SLO); Rastko Tomić (muzički novinar, urednik; RS); Stanislav Drča (kustos, promoter koncerata, producent; RS); Tena Šarčević (muzička novinarka, urednica; HR).

📌 MONIKA GAVA (producentkinja: Krokodil studio, RS)

Monika je apsolvent na Filozofskom fakultetu u oblasti obrazovanja odraslih i razvoja ljudskih resursa. Radeći u Krokodil studiju, izdavačkoj i produkcijskoj kući iz Pančeva, stiče iskustvo u svetu muzičke industrije kao kancelarijski menadžer, PR, buker i referent za digitalnu distribuciju. Ima iskustva u radu sa raznim udruženjima i nevladinim organizacijama u oblasti neformalnog obrazovanja, kao i u organizaciji i koordinaciji raznih događaja, muzičkih i ekoloških festivala i međunarodnih radnih kampova.

📌 RASTKO TOMIĆ (osnivač i glavni urednik: Highwaystar Magazine, RS)

Rastko Tomić je 2019. godine osnovao kulturno-muzički časopis Highwaystar Magazine. Kroz veb-portal, koji se svrstava među popularnije u Srbiji, prati širok spektar muzičkih dešavanja. Prve koncerte organizovao je 2021. godine u Beogradu i godinu dana kasnije u Valjevu. Tako se upoznao sa organizacijom i promocijom muzičkih manifestacija u Srbiji. Prošle godine je organizovao prvi Highwaystar Fest u Valjevu, koji planira da nastavi da radi u narednom periodu.

📌 STANISLAV DRČA (kustos, promoter koncerata, producent: Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022, KC Lab; RS)

Stanislav je u kustoske, menadžerske i produkcijske vode počeo uronio tek pre nekoliko godina kada je sa kolegom sa Akademije umetnosti u Novom Sadu dobio priliku da osnuje samostalni kulturni centar u modernističkoj vili u Novom Sadu, danas poznat kao Kulturni centar LAB (KC Lab). Njegova umetnička praksa ubrzo je počela da se prebacuje na kuriranje izložbi i drugih dešavanja kao što su koncerti, hibridni događaji, rezidencijalni programi umetnika... Nema formalno obrazovanja iz oblasti produkcije i menadžmenta, sve je učio u hodu.

📌 NELA PEŠOVSKA (buking agent: PIN Music Conference, Taksirat, D Fest; MK)

Ako pitate Neline roditelje čime se bavi, verovatno će reći: „Ne znamo, nešto sa muzikom“. Ako pitate njene prijatelje, oni će vam odgovoriti: „Daje nam besplatne ulaznice za koncerte“. Istina je da je Nela nakon nekoliko godina u IT sektoru i trenutka eureke usred pandemije ušla u muzičku industriju. Sada bukira umetnike i radi na najvećim festivalima u Makedoniji (Taksirat, D Festival, PIN Music Conference).

📌 DINO GRGURIĆ (promotor koncerta: Velvet Festival, HR)

Za muziku se zanima od 12 godin i smatraju ga hodajućom muzičkom enciklopedijom. Dino je prvi koncert organizovao sa 16 godina. Suosnivač je i umetnički direktor Velvet festivala koji je na ostrvo Krk doveo više od 200 inrenacionalnih izvođača. Neguje i osnažuje mediteransku kulturu pre svega, a ostvario je i mnoge multidisciplinarne saradnje i učestvovao je u organizaciji događaja širom Evrope.

📌 ERIK OMERAGIKJ (dizajner svetla, tehničar, stage manager: MKC, MK)

Erik Omeragikj je muzičar, dizajner svetla, tehničar i stage manager. Od decembra 2017. godine radi u Omladinskom kulturnom centru u Skoplju kao dizajner svetla. Inspirisan muzikom, putovao je i kao izvođač i kao tehničar za rasvetu i stage manager, kako po Severnoj Makedoniji tako i po Evropi. Tokom svog mandata tehničara rasvete / stage managera, imao je priliku da radi sa mnogim planetarno uspešnim bendovima. Sa više od 50 pozorišnih predstava i 300 koncerata, imao je priliku da ostavi trag na renomiranim festivalima u Makedoniji, kao što su Zdravo Mladi, D festival, Skopski džez festival, Street Mode festival i Exit festival.

📌 LANA BAUMAN (promoter koncerata: Lacha, SLO)

Lana Bauman je izvršna producentkinja Lache, kompanije posvećene radu sa perspektivnim umetnicima. Osnovana 2020. godine, Lacha je već organizovala više od deset mini festivala, uključujući koncerte i jam session-e, i sarađivala je sa nekim od vodećih mariborskih kulturnih institucija u koprodukciji najvećih gradskih festivala i događaja. Učestvujući u organizaciji događaja i okupljajući umetnike, publiku i organizatore, Lana pomaže u negovanju živahne i napredne muzičke zajednice u Mariboru.

📌 LUKA ZADRO (menadžer, buking agent, promoter koncerata: YEM, HR)

Luka Zadro je jedan od zupčanika u mašini lokalne i regionalne muzičke industrije. Svoju amatersko-profesionalnu karijeru započeo je kao organizator koncerata u KSETu i za to vreme je organizovao razne programe i koncerte, sve više se angažujući na alternativnoj sceni. Po završetku studija, Luka je nastavio svoj put u muzičkoj industriji radeći podjednako u promoterskim agencijama, kao menadžer bendova, i u muzičkom izdavaštvu. Trenutno sarađuje sa bendovima kao što su Porto Morto, Nemanja i Prazna Lepinja.

📌 NIK DROZG (promotor koncerAta: Kino Šiška, Channel Zero; SLO)

Nik je samostalni promoter koncerata, koji prvenstveno radi u kulturnom centru Kino Šiška i klubu Channel Zero. Radio je kao muzički novinar na Radiju Študent od 2014. godine. Specijalizovan je za događaje i organizaciju velikih koncerata poput onog organizovanog povodom 50-godišnjice radija, kao i dva izdanja Treska, festivala nezavisnih izdavačkih kuća. 2023. godine organizovao je prvi regionalni festival i konferenciju malih muzičkih prostora SUBSTRAT powered bi EEnlarge Europe. Redovni je gost međunarodnih festivala za muzičke profesionalce, drži kurseve o muzičkom biznisu na United POP akademiji u Ljubljani, a sa svojim bendom Linch je dosta svirao i po Sloveniji i po ostatku Evrope.

📌 TENA ŠARČEVIĆ (muzička novinarka / urednica glazba.hr; HR)

Tena je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Novinarsku karijeru započela je radeći za jedan od vodećih dnevnih listova, za Jutarnji list, gde je pre svega pratila pop kulturu, stil života i društvene pojave, sa značajnim fokusom na muziku. Tena je imala i kolumnu posvećenu elektronskoj muzici u časopisu Svijet kulture. Godine 2020. osvojila je nagradu za najbolju reportažu na festivalu reportaže Fra Ma Fu za članak o razornim zemljotresima u Hrvatskoj. Radi kao urednica i novinarka za Glazba.hr, jedinu hrvatsku muzičku platformu koja pokriva muziku svih žanrova, stilova i oblika.

Kontakt konferencija, showcase i festival održaće se 7. put u Beogradu. #Kontakt23 očekuje nas od 23. do 25. marta 2023. u organizaciji producentske kuće Kontakt konferencija, promoterske kuće Odličan Hrčak i Centra beogradskih festivala - CEBEF, pod pokroviteljstvom grada Beograda.

#Kontakt23 će ponovo u martu Beograd učiniti centrom susreta profesionalaca iz sfere muzičkog biznisa. Novo izdanje Kontakta obeležiće koncerti, izložbe, tribine, paneli, kreativne radionice i javne diskusije koje imaju za cilj da dodatno unaprede rad svih sektora koji čine kreativne industrije i industriju zabave  🎶😎.

Autor: redportal.rs

#Kontakt

#Muzika

#konferencija

#nova lica