Pozorišnu predstavu Lina, tvrđa od kamena izvešće glumica Vesna Stanković

Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) vas poziva na humanitarno monodramsko veče u Inzbruku.

Pozorišnu predstavu LINA, TVRĐA OD KAMENA po istoimenom romanu Jovana D. Petrovića, izvešće naša više puta nagrađena glumica Vesna Stanković premijerno u našem gradu.

Organizatori mole da oni koji planiraju prisustvo svoje mesto blagovremeno rezervišu putem sledećeg broja (poziv, SMS, Whatsapp, Viber):
+43 650 / 360 87 50 ili mejlom na uprava@spoji.org

Sav prihod namenjen je socijalno ugroženim višedetnim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci u Tirolu, kojima SPOJI redovno pomaže kroz svoje humanitarne akcije!

• NEDELjA, 2. APRIL 2023. u 17.00 časova (ulaz od 16.30 časova)

• ÖGB (7. Stock), Südtiroler Platz 14–16, 6020 INNSBRUCK

„Lina, tvrđa od kamena“ je istinita priča o životu babe autora romana, Line, od perioda njenog devojaštva, preko zrelog doba do pozne starosti. Kroz Lininu životnu priču, punu neočekivanih, životom režiranih obrta i događaja koji se neprestano prepliću, pratimo ne samo njenu ličnu priču, no i presek istorijskih zbivanja kroz koje je ova žena tokom svog bogatog životnog puta prolazila: početak 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period.

Iako je Linina pripovest, takođe je svojevrsna glorifikacija života i vitalne ljudske snage i energije koja čoveka održava i u najtežim iskušenjima, izdiže ga, čuva i određuje kao biće satkano od materije koja je tvrđa i od najtvrđeg kamena.

Kroz ovu monodramu, gledalac prati Linu kako se iz mlade i pune života i radosti devojke, transformiše najpre u zrelu mladu ženu, pa u ženu skrhanu životnim tragedijama, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu slomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost. Predstava je stilizovana i rešena simbolima koji upravo veličaju iskonsku snagu života koja trijumfuje nad gubicima i nevoljama.

Uz veoma zanimljiv jezik, ovaj tekst nosi prave iskre zdrave narodske mudrosti koje likovi poput naše junakinje, Line, izgovaraju bez pretenzije da budu mudri. Zbog toga brojne rečenice koje su strukturalno zaključci Lininih priča, zvuče kao pravi filosofki aforizmi.

Od toga da niko na ovom svetu nema „tapiju na sreću“, pa do toga da je na ovom svetu kamen najtvrđi, a od kamena „tvrđi je samo čovek“.

Vesna Stanković je za ovu ulogu dobila sledeće nagrade:

– Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju predstavu, na festivalu u Zemunu

– Zlatnu kolajnu za najbolju predstavu žirija publike na istom festivalu

– nagrada za najbolju žensku ulogu na 11. Festivalu malih scena u Sarajevu

– nagrada za najbolju glumicu festivala na festivalu u Korči (Albanija)

Autor: redportal.rs

#SPOJI

#srpska pravoslavna omladina