Bilo je to u 17. veku

Neidentifikovani leteći objekti okupirali su pažnju američke popularne kulture od 1940-ih godina ovog veka.

Pomama za letećim tanjirima nastala nakon Drugog svetskog rata još uvek je aktuelna. Njome su inspirisani mnogi filmovi i knjige, kreirana je cela subkultura NLO entuzijasta. Ta subkultura pretvorila je udaljeni, prašnjavi Rozvel u Novom Meksiku u globalno odredište paranormalnog hodočašća.

Međutim, čini se ipak da su NL objekti intrigirali Amerikance od najranijih dana kolonijalnog naseljavanja.

Prvi poznati NLO susret u Americi zabeležio je 1639. puritanski vođa i pisac Džon Vintrop — vođa kolonije u zalivu Masačusets i jedna od temeljnih figura u najranijem periodu nastanka američke nacije.

Naime, Vintrop je u svom senzacionalnom izveštaju o „velikom svetlu u noći“ opisao događaj kome je prisustvovala grupa „treznih, diskretnih i verodostojnih osoba“ iznad reke Mudi u Bostonu.

Vintropovo liderstvo u novonastaloj koloniji Masačusets predodredilo je sudbinu Sjedinjenih Država, koje su uspostavljene više od jednog veka nakon njegove smrti. Stoga ovaj puritanski sveštenik uživa veliki ugled u američkoj akademskoj zajednici.

Džon Vintrop (1587. ili 1588. do 1649.) bio je puritanac rođen u Engleskoj 1587. godine. Prvi pomen zapažanja NLO u Americi opisao je 1639. godine.

Vintrop je u časopisu koji je osnovao marljivo beležio događaje iz svog života, ali i sva iskušenja i prepreke na koje je nailazio narod Masačusetsa. Zbog svega toga, mnogi ga smatraju pretečom istorijske nauke na tlu Sjedinjenih Država.

U svom zapisu o mističnom događaju, Vintrop je nagovestio da je NLO objekat možda oteo 3 muškarca u čamcu.

Vintrop je u narednim godinama izvestio o još 2 zapažanja NL objekata iznad Bostonske luke 1644. godine.

Priče o paranormalnim, neobjašnjivim i vanzemaljskim susretima, dugo su smatrane marginalnim teorijama zavere.

Međutim, nedavna priznanja američkih zvaničnika da je vlada decenijama istraživala NLO izazvala su novo interesovanje naučne javnosti za Vintropove izveštaje o neobjašnjivim pojavama.

Ono što daje posebnu legitimnost ovim zapisima jeste činjenica da je Vintrop u Americi izuzetno cenjena ličnost, kako za života, tako i nakon smrti.

Istorija ga je upamtila kao pobožnog hrišćanina i marljivog graditelja nacije. Uprkos velikim poteškoćama na koje je nailazio u građenju nove civilizacije i upravljanju novim društvom, on je gotovo 2 decenije savesno vodio skoro svakodnevne zapise o životu u svojoj koloniji.

Autor: redportal.rs