Ovaj pronalazak je do današnjih dana ostao popularan i rado korišćen na svim kontinentima.

Volter Hant, razmišljajući na koji način da vrati dug od 15 dolara, savijao je komad žice među prstima. U jednom trenutku, posle višečasovnog okretanja žice, proleća 1849. godine, ovaj inovator iz NJujorka pogledao je u žičani sklop u svojim rukama i shvatio da pred sobom ima izum, jednostavan i lak za korišćenje, za svakodnevnu upotrebu.

Tako je "rođena" zihernadla, pronalazak koji je do današnjih dana ostao popularan i rado korišćen na svim kontinentima. Hant je 10. aprila 1849. patentirao svoju malu napravu, a zatim je prodao ovaj patent za 400 dolara, i to čoveku kome je dugovao 15 dolara. Ovaj izumitelj je, inače, bio poznat po svojim mnogobrojnim pronalascima, među kojima su bili i specijalni noževi i mašina za šivenje.

Zihernadla je nastala od obične igle, a razlikovala se od nje po sigurnosnom, zaštitnom "poklopcu" na vrhu, koji je štitio od slučajnog ubadanja vrhom igle. Ova naprava se pokazala odličnom za spajanje najrazličitijih vrsta garderobe - od sukanja i pantalona, kao zamena za dugmiće i rajsferšluse, a upotrebljavana je dugo i kao "držač" za pelene. Pravljena je od raznih metala i u najrazličitijim veličinama, i u 19. i 20. veku bila je izuzetno popularna, pa se bez nje gotovo nisu mogle zamisliti suknje i haljine.

Dugo je korišćena i kao nezaobilazni modni detalj napravljen od skupocenih materijala, poput zlata, i ukrašavan vrednim nakitom

Autor: 24sedam

#Nauka

#Volter Hant

#inovacija

#zihernadla