Obrazovanje ključna tačna u jednom narodu, poručuje patrijarh

Patrijarh srpski Porfirije sinoć je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru uručio stipendije odabranim studentima završnih godina 6 fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Patrijarh Porfirije nastavlja tradiciju srpskih arhijereja koji su školovanje mladih naraštaja lično pomagali. Svečanosti uručenja stipendija prisustvovali su ministar prosvete Branko Ružić:

Ovom svečanom prilikom izrazio bih zahvalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Njegovoj svetsti patrijarhu srpskom Porfiriju što kao i uvek prepoznaju značaj obrazovanja za budućnost naše zemlje i obezbeđuju stipendije kao dodatni podstrek najboljim studentima.

Stipendije su dobili studenti Ivan Savić i Lazar Erić (Elektrotehnički fakultet), Lidija Maslać i Vojko Mišević (Medicinski fakultet), Lazar Marjanović i Mirko Milanović, (Pravoslavni bogoslovski fakultet), Simona Novaković i Đorđe Gojković (Pravni fakultet), Antonija Jovičić i Milan Bogosavljević (Filozofski fakultet), Veljko Miletić i Slobodan Radovanović (Mašinski fakultet).

Patrijarh je naglasio da crkva nije neko ko daje recept za sve probleme, iako se to od nje često očekuje, a osvrnuo se i na rad Fondacije Sima Igumanov:

Iz te Fondacije se stipendiraju i deca sa Kosova i Metohije. U ovom trenutku njih stotinu, a mi smo se potrudili da povećamo visinu stipendije. Zbog svega toga smo veoma radosni.

Dodeli stipendija prisustvovali su episkopi marčanski Sava, novobrdski Ilarion, lipljanski Dositej i toplički Petar, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama dr Vladimir Roganović, rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić, dekani fakulteta sa kojih dolaze nagrađeni studenti, kao i predstavnici omladinskih i studentskih organizacija.

View this post on Instagram

A post shared by Патријарх Порфирије (@patrijarh_porfirije)

IZVOR: IG / @patrijarh_porfirije

Autor: redportal.rs

#Patrijarh Porfirije

#patrijarh srpski Porfirije

#spc

#srpska pravoslavna crkva

#stipendije

#univerzitet u beogradu