Publika Festa će 30 godina nakon svetske premijere imati priliku da pogleda ovaj filmski spektakl u novom ruhu

U okviru 51. Festa premijerno će pred domaćom publikom biti prikazana digitalno restaurisana, francuska verzija filma „Seobe“ (Migrations), u režiji Aleksandra Saše Petrovića prema istoimenom romanu Miloša Crnjanskog, najavili su iz organizacije festivala.

Publika Festa će 30 godina nakon svetske premijere imati priliku da pogleda ovaj filmski spektakl u novom ruhu, u okviru programske selekcije Fest klasik.

IZVOR: YT / operadevotee

Film je snimljen u srpsko-francuskoj koprodukciji, sa najpoznatijim imenima evropskog i domaćeg filma. Vuka Isakoviča tumačio je Avtandil Maharadze, Dafinu Izabel Iper, a Aranđela Rišar Beri.

Ostale uloge ostvarili su Bernar Blije, Erland Jozefson, Dragan Nikolić, Miki Manojlović, Rade Marković, Petar Božović, Ružica Sokić i drugi.

Film potpisuje Aleksandar Saša Petrović jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca sa ovih prostora.

Radnja Seoba prati sudbine srpskih vojnika i oficira u službi Habzburške monarhije krajem 18. veka.

Uporedo sa ratnim dešavanjima razvija se nedozvoljena i strasna ljubavna veza čime se kreiraju dva paralelna, ali nerazdvojna toka priče.

- Moja priča, u nekoliko reči, je bračno neverstvo. Ratnikova žena izneveri muža dok je na ratištu i to sa rođenim deverom, što filmu daje dramsku kompaktnost i izražajnost - rekao je Saša Petrović.

Scenaristi filma su Aleksandar Saša Petrović i Žakom Doniol-Valkroz, scenografiju su radili Milenko Jeremić i Boris Moravec, kostime Žak Fonterej i Divna Jovanović, a direktori fotografije su Vitold Dabal i Igor Luter.

Film je premijerno prikazan u Francuskoj 1993. a u Beogradu aprila 1994, četiri meseca pre smrti Saše Petrovića.

Autor: Tanjug

#Seobe

#digitalno restaurisani film

#fest 2023

#miloš crnjanski