Porodica verovala da je poginuo, preživeo zahvaljujući hrabrim Srbima

Američki ratni veteran Antoni Toni Orsini, učesnik Drugog svetskog rata i jedan od poslednjih živih vazduhoplovaca spašen u operaciji Halijard, proslavio je svoj 100. rođendan.

Toni Orsini je rođen 1923. godine u Džerzi Sitiju, savezna država Nju Džerzi. Za vreme Drugog svetskog rata bio je navigator na bombarderu B-24 Liberejtor u sastavu 449. bombarderske grupe 15. vazduhoplovne eskadrile. Njegov avion oboren je 22. jula 1944. godine prilikom leta prema naftnim poljima u Rumuniji, koja su eksploatisali nacisti, gde je trebalo da izvrši borbeni zadatak.

Orsini je svedočio da mu se krv sledila u trenutku kada je avion pogođen. Zajedno sa ostalim članovima posade uzeo je padobran i iskočio iz aviona. Nije uspeo lepo da se prizemlji, već je udario u drvo i izgubio svest, a sledećeg čega se sećao bila je jedna srpska seljanka i grupa četnika, pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini, koja ga je pronašla i sklonila od nemačkih patrola.

Četnici su odveli Orsinija u selo Pranjane, gde je bio napravljen improvizovani aerodrom za evakuaciju savezničkih vazduhoplovaca, tako da je 27. avgusta napustio Srbiju i vratio se u savezničku bazu u Bariju. Ovde je saznao da je njegova porodica punih 5 nedelja bila uverena da je poginuo u akciji, te da se nalazi na spisku žrtava. Po povratku u SAD nije se odmah mogao javiti porodici, jer je operacija još bila u toku i pod oznakom tajnosti.

IZVOR: YT / The Greatest Generations Foundation

Orsini je iz rata izašao kao poručnik, potom se oženio i završio studije. Radio je kao bankar do 1984. godine, a penzionisan je kao blagajnik i stariji potpredsednik Nacionalne državne banke u gradiću Elizabet. Poslednjih decenija je aktivan u društvima i na skupovima gde se neguje sećanje na misiju Halijard.

Odnosi SAD sa posleratnim komunističkim vlastima u novoj Jugoslaviji otežali su pravu afirmaciju misije Halijard, zbog čega je ona dugo ostala manje poznata javnosti. Orsini se generala Mihailovića i četnika seća rečima:

Imaju moju beskrajnu zahvalnost za sve što su učinili za mene! Bilo je veliko razočaranje što mu nismo mogli odati počast. Pokušali smo... Pokušali...

Misija Halijard bila je najveća operacija spašavanja vojnika iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja. U ovoj operaciji, pripadnici JVuO pod komandom armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića organizovali su prihvat, smeštaj i evakuaciju preko 500 savezničkih pilota, uglavnom Amerikanaca, oborenih iznad okupirane Kraljevine Jugoslavije.

U znak priznanja za borbu na strani Saveznika i pomoć u spašavanju savezničkih vazduhoplovaca, američki predsednik Hari Truman je 1948. godine posthumno generala Mihailovića odlikovao Legijom za zasluge, koja je 2005. godine uručena njegovoj kćerki Gordani u ambasadi SAD u Beogradu.

View this post on Instagram

A post shared by Halyard Mission Foundation (@halyardmissionfoundation)

IZVOR: IG / Halyard Mission Foundation

Autor: redportal.rs