Obnova srpske državnosti posle srednjeg veka

Na današnji dan 1804. godine u Marićevića jaruzi u Orašcu doneta je odluka o podizanju ustanka protiv dahija.

Zbor viđenijih Srba u Orašcu održan je kao reakcija na Seču knezova u kojoj su beogradske dahije ubile više desetina srpskih prvaka, među kojima su bili knez Aleksa Nenadović i knez Ilija Birčanin, arhimandrit Gerasim Georgijević (Hadži-Đera), arhimandrit Hadži-Ruvim iz manastira Bogovađa...

Oko 300 prisutnih na zboru saglasilo se da je potrebno podići ustanak protiv dahija, od sultana odmetnutih janičara koji su vlast preuzeli ubistvom beogradskog vezira Hadži-Mustafa paše i vladali pašalukom uz samovolju, strahovladu i tiraniju.

IZVOR: YT / guslarvujovic

Ustanici su najpre predložili da za vođu ustanka bude izabran Stanoje Stamatović Glavaš, koji je to odbio uz opravdanje da je on hajduk i da kao takav ne može biti na čelu ustanka. Potom je predložen knez Teodosije Marinković, ali je i on odbio, rekavši da će u slučaju propasti ustanka moći kao knez da zaštiti narod, te je za vođu predložio Đorđa Petrovića Karađorđa.

Karađorđe se najpre opirao, ali je na nagovor pristao. Sve prisutne je bukovički prota Atanasije zakleo na vernost.

Ustanak se ubrzo proširio po čitavom Beogradskom pašaluku, a ustanici su nizali pobede nad Turcima. Zahvaljujući Prvom srpskom ustanku obnovljena je srpska država od pada Srpske despotovine 1459. godine, zbog čega je početak ustanka prihvaćen kao Dan državnosti Srbije.

IZVOR: YT / Srbadija

Autor: redportal.rs