Napustila nas u 105. godini života

Glumica Branka Veselinović preminula danas u 104. godini.

Srpska, pozorišna i televizijska glumica bila je od septembra 2022. najstarija živa glumica na svetu. Sa svoje 104 godine i 84 godine duge glumačke karijere, igrala je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Davne 1938. godine svoje glumačke početke imala je u Srpskom narodnom pozorištu gde je provela dve godine, odakle se 1940. seli u Beograd. Kolege je pamte kao ženu koja je imala veliki talenat za humor i satiru.

Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta 3. aprila 1948. u komadu "Кralj Betajnove“. U Beogradu je igrala u Umetničkom (1940–1942), Narodnom (1944–1947) i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (1947–1978). U svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu odigrala je preko četrdeset uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj "Ožalošćenoj porodici“ dobila je "Sterijinu nagradu“ 1964.

Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Vukova nagrada. Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge. Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. bila je ambasador UNICEF-a.

Njen drugi suprug bio je glumac Mlađa Veselinović. Zajedno su osnovali Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć deci sa invaliditetom.

Govorila je sedam svetskih jezika - engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski. Ostaće upamćena kao žena koja je ceo životni vek neumorno radila.

Rođena je 16. septembra 1918. godine u Bečeju.

Autor: Tanjug / redportal.rs