Radnici su iskopavali na dubini od 20 metara i njihove aktivnosti, kao što se često dešava u Rimu, pratili su arheolozi

Prilikom popravljanja kanalizacionog sistema ispod parka u Rimu, pronađena je drevna rimska statua Herkula, koja verovatno datira iz perioda rimskog carstva (27. pne. do 476. godine nove ere).

- Ovo mesto nam je pružilo veliko iznenađenje: mermernu statuu u prirodnoj veličini. Zbog palice i ogrtača od lavlje kože znamo da je to figura koja predstavlja Herkula - objavio je Arheološki park Apija Antika na Fejsbuku.

Statua je otkrivena tokom radova na kanalizacionim cevima koje su se urušile uzrokujući jaruge i klizišta. Radnici su iskopavali na dubini od 20 metara i njihove aktivnosti, kao što se često dešava u Rimu, pratili su arheolozi, piše Gardijan.

Ovakvi nalazi nisu iznenađujući za područje Italije, kolevke drvenog Rimskog carstva. Prošlog novembra otkrivena je neverovatna grupa bronzanih statua koje su hiljadama godina bile očuvane u blatu. Arheolozi su otkrili 24 statue ispod ruševina od blata drevnog kupatila u San Kasijano dei Banji, gradu na vrhu brda u provinciji Sijena.

Statue prikazuju Higiju, Apolona i druge grčko-rimske bogove i procenjuju se da su stare oko 2300 godina. Većina statua pronađenih ispod kupatila, zajedno sa oko 6.000 bronzanih, srebrnih i zlatnih novčića, datira između 2. veka pre nove ere. i 1. vek nove ere. U tom periodu oblast prelazi iz etrurske u rimsku vlast.

Autor: redportal.rs