Nakon projekcije filma uslediće razgovor sa autorima i učesnicima u filmu.

U četvrtak, 2. februara u 19 sati, u Spratu (Cetinjska 15) biće održana premijerakratkometražnog dokumentarnog filma Pazi, vazduh! u produkciji Oblakoder magazina, a usaradnji sa organizacijom RERI.

Ovo kratko dokumentarno ostvarenje bavi se problemom zagađenosti vazduha u Beogradu krozrazgovore sa različitim stručnjacima, a prikazuje i anketu sa sugrađanima i sugrađankama koji suiskazali svoj stav o ovom problemu.

Snežana Katunac, novinarka Oblakoder magazina i idejna kreatorka filma je povodom projekcijefilma rekla:

Iako je tema o zagađenosti vazduha prisutna u pojedinim medijima, smatram da se o tome ne govori dovoljno jer je reč o problemu koji direktno utiče na živote svih nas i ugrožava nam zdravlje. Ovim filmom smo želeli da ukažemo ne samo na postojanje problema, već smo pokušali da ponudimo i određena rešenja kako bismo informisali građane o tome na koje načine bi moglo da krene da se radi na poboljšanju kvaliteta vazduha, a poseban izazov bio je kako nešto nematerijalno, kao što je vazduh, predstaviti vizuelno.

U filmu se pravi poseban osvrt i na aktuelni Plana kvaliteta vazduha koji je donet 2021. godine,koji propisuje određene mere za rešenje ovog problema, ali koji ujedno ima i mnogobrojnemanjkavosti.

Film je nastao u sklopu projekta „Breathe deep – Clean Air Initiative” koji Oblakoder magazinrealizuje uz podršku British Council-a.

Nakon projekcije filma uslediće razgovor sa autorima i učesnicima u filmu.

Autor: PROMO

#Oblakoder

#Pazi vazduh

#Snežana Katunac