Arheolozi sa Univerziteta Haen, otkrili su novu grobnicu sa ostacima pet gotovo kompletnih mumificiranih skeleta krokodila i pet mumificiranih krokodilskih lobanja, koji datiraju iz pre-Ptolemejske ere pre 304. godine pre nove ere

Arheolozi sa Univerziteta Haen, otkrili su novu grobnicu sa ostacima pet gotovo kompletnih mumificiranih skeleta krokodila i pet mumificiranih krokodilskih lobanja, koji datiraju iz pre-Ptolemejske ere pre 304. godine pre nove ere, preneo je portal “Heritidž dejli” (Heritage Daily).

Prema pisanju britanskog sajta koji objavljuje naučna otkrića u oblasti arheologije, antropologije i paleontologije, krokodili su korišćeni tokom rituala posvećenih staroegipatskom bogu Sobeku, koji je prikazivan u obliku krokodila ili kao čovek sa krokodilskom glavom.

Sobek je takođe bio povezan sa faraonskom moći, plodnošću i vojnim junaštvom, ali je bio i bog zaštitnik od opasnosti koje je predstavljao Nil.

"U Egiptu je poznato više od 20 grobnica sa mumijama krokodila, ali je neverovatno pronaći 10 dobro očuvanih mumija krokodila na okupu u netaknutoj grobnici,” istakla je Bea De Kupere, arheozoolog sa Kraljevskog belgijskog instituta prirodnih nauka (RBINS). Za većinu mumija koje su muzeji sakupili krajem 19. i početkom 20. veka, uglavnom mladunaca, ne zna se tačno odakle potiču, navela je ona.

Rezultati iskopavanja, koji su objavljeni u časopisu “PLOS ONE”, pokazuju da su krokodili iz grobnice dugački između 1,8 metara i 3,5 metara, a ostaci pripadaju krokodilu Nila i zapadnoafričkom krokodilu.

„Krokodili su prvo zakopani na drugom mestu, verovatno u peščanim jamama, što im je omogućilo da se prirodno osuše. Zatim su ostaci otkopani, umotani i prebačeni u grobnicu u mestu Kubat al-Hava. Delovi tela su sigurno izgubljeni tokom umotavanja i transporta,” navela je De Kupere.

Jedan od krokodila je još uvek sadržavao gastrolite, kamenje u crevima koje im pomaže da ostanu u ravnoteži u vodi, što sugeriše da krokodil nije bio rasečen da bi se uklonila creva tokom procesa mumifikacije.

Kubat al-Hava se nalazi nasuprot Asuana na zapadnoj obali Nila, i tu su smeštene grobnice plemića i sveštenika uglavnom iz Starog i Srednjeg kraljevstva Drevnog Egipta. Nekropola je bila aktivna od Četvrte dinastije do rimskog perioda, gde su arheolozi prethodno otkrili više od 100 grobnica.

Autor: Tanjug

#Egipat

#Krokodil

#Mumifikacija