Želja joj je bila da bude sahranjena uz pesme "Oj, Moravo" i "Oj Srbijo" ali je otpevana samo prva.

Srpska glumica Živana Žanka Stokić rođena je 24. januara 1887. u Rabrovu kod Požarevca. Bez oca je ostala kao jako mala pa se njena majka preudala, ali njen očuh nije voleo žanku pa je udao sa samo 14 godina.

Žanka je pobegla od muža sa pozorišnom trupom ali je muž pronašao i vratio je kući uz batine. Međutim, Žanka je rešila da ga napustio pa je opet pobegla, ali je ovaj put zaštitio glumac Aca Gavrilović.

Tadašnji upravnik Milan Grol rešio je Žanki da da šansu i postavio je za privremenog člana Narodnog pozorišta. Glumila je u predstavama Zulumćar, Nahod, Vaskrsenje glumila je takođe i u Narodnom poslaniku i Put oko sveta. Odim što je bolela glumu, volela je i kafanu, biola je veliki boem, a najviše je volela da svraća u kafanu Tri šešira i da se druži sa čiča Ilijom Stanojevićem.

Nemačke okupacione snage su pozvale Žanku 1942. na je na razgovor u komandu, gde joj je rečeno da mora da se vrati pozorištu, jer su znali da je bila veoma popularna ali bolesna. Žanka je bila dijabetičar pa je umesto para dobijala insulin, kako bi preživela.

Po završetku rata komunističke vlasti su Žanku optužili da je nastupanjem u pozorištu pomagala neprijatelju pa su je osudili na kaznu od 8 godina gubitka nacionalne časti. Žanka je kaznu izdržavala čisteći ulice. Posle 2 godine u molbi za pomilovanje navela je da je tokom rata krila u svom stanu Koču Popovića, brata od strica Moše Pijade.

Umrla je 21. jula 1947. Želja joj je bila da bude sahranjena je uz pesme Oj, Moravo i Oj Srbijo ali je otpevana samo prva. Beograđani su joj priredili veličanstvenu sahranu na Topčiderskom groblju. Nadgrobni spomenik Žanki podigla je služavka kojoj je ona ostavila naslesdstvo. Služavka Magda je na spomeniku napisala:

- Svojoj pemenitoj gazdarici Žanki - podiže ovaj spomenik blagodarna Magda.

Nakon više od 60 godina odlukom Okružnog suda u Beogradu Žanka je rehabilitovana. 

IZVOR: YT / Aleksandar Diklic

Autor: redportal.rs

#Srbija

#glumica

#žanka stokić