Poslednjih 5 godina života bio je veoma bolestan, ali i takav je obilazio bombardovana područja deleći tako sudbinu svog naroda. 💖

Jugoslovenski princ Tomislav Karađorđević je 2. sin kralja Aleksandra i kraljice Marije, unuk kralja Petra I oslobodioca. Rođen je 19. januara 1928. u Beogradu, i do aprila 1941. živeo je u Kraljevini Jugoslaviji sa majkom, strarijim bratom kraljem Petrom II i princem Andrejem.

Princ Tomislav je trebao da se rodi u Zagrebu kako bi jasno stavio do znanja Hrvatima da su podjednako bitni kao i Srbi u novonastaloj državi Kraljevini SHS ali ispalo je drugačije. Ime Tomislav je dobio srednjovekovnom hrvatskom kralju.

Osnovno obrazovanje stekao je na dvoru u Beogradu, a zatim se školovao u Sandroyd School, Oundle School i u Clare College Univerziteta u Kembridžu kada je napušta studije zbog sukoba sa jednim marksističkim profesorom.

Pohađao je i poljoprivrednu školu radeći kao običan nadničar u jednom voćnjaku u pokrajini Kent. Već 1950. kupuje imanje u pokrajini Zapadni Saseks i najviše se bavio uzgojem jabuka, na imanju od 80 hektara. Koliko je bio predan poslu, dostigao je da ima 17.000 stabala.

Ženio se 2 puta. Prvo sa Margaritom od Badena, sa kojom je dobio sina Nikolu i ćerku Katarinu, a drugi put sa Lindom Meri Boni sa kojom je dobio Mihaila i Đorđa.

Princ je bio veoma društveno aktivan i učestovao je u radu raznih udruženja sa Srbijma u emigraciji. U vreme raskola u SPC čvrsto je branio stavove Srpske patrijaršije iz Beograda.

Po dolasku u Srbiju 1992. odseo je na Oplencu, a često je oblilazi ratom zahvaćena područja u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini. Poslednjih 5 godina života princ je bio veoma bolestan, ali takav je obilazio bombardovana područja deleći tako sudbinu svog naroda.

Foto: nspm

Preminuo je na Petrovdan, 12. jula 2000. na Oplencu, a u porodičnoj kripti je i sahranjen. Rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu 16. decembra 2013. godine.

IZVOR: YT / Храм Св. Великомученика Георгија

Autor: Redportal.rs

#ROĐENDAN

#beograd

#princ tomislav karađorđević