Jedan detalj promagao jugoslovenskim snagama, što je omogućilo stvaranje falsifikata

Policijska akcija u selu koje je bilo gotovo ispražnjeno od civila, kasnije je predstavljena sasvim drugačije.

Selo Račak bilo je od važnog strategijskog značaja u ratu na Kosovu i Metohiji, budući da se nalazilo na raskrsnici putnih pravaca između Prizrena, Prištine i Uroševca, a prekidanje saobraćaja na ovim pravcima bila je opasno. To je bilo poznato i pripadnicima teritorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja se pozicionirala u ovom selu i okolini 1998. godine. Potom, OVK je počela da vrši terorističke napade na putevima koja prolaze kroz ova sela, zaustavljajući čak i civilne autobuse, odakle su kidnapovali ljude.

Dana 10. januara 1999. godine, pripadnici OVK su u selu Slivovo pucali na vozilo policije. Tom prilikom, ubijen je policajac Svetislav Pržić. Iako ovo nije bio formalni razlog za operaciju Račak, on je dodatno motivisao učesnike. Policijski general Goran Radosavljević Guri potvrdio je da je bila reč o policijskoj, a ne vojnoj operaciji:

Vojska nam je trebala da bi nam, eventualno, ako dođe do nepredviđenih situacija da bude poginulih i ranjenih, pomogla oko izvlačenja tih ljudi. Dakle, oni nisu imali aktivno učešće. To je bila čisto policijska akcija.

Iako su u akciji stradali samo naoružani pripadnici OVK koji su pružali otpor, šef Kosovske verifikacione misije Vilijam Voker je tvrdio da je reč o planskom masakru nad civilima, koji su izvršile Vojska Jugoslavije i policija. Zbog toga je ovaj događaj uzet kao glavni argument za početak NATO agresije.

Patolog Zoran Stanković potvrdio je da se ne može utvrditi precizno da li su lica čiji su leševi pronađeni, pucala i učestvovala u borbama, zbog manipulacije nad njima koja je vršena nakon akcije.

Glavni problem nastao je pošto su se pripadnici policije, pod borbom, povukli iz sela pre istrage dežurnog istražnog sudije. Naredne noći, sa leševa su poskidana obeležja OVK, te su oni ostali u civilnoj odeći, a uklonjeno je i oružje iz sela. Da je ipak bila reč o borcima OVK, potvrdile su nedavno otkrivene fotografije.

IZVOR: YT / RTS Merila vremena - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#Goran Radosavljević Guri

#NATO bombardovanje

#Posebne jedinice policije

#Račak

#Vojska Jugoslavije

#operacija Račak

#rat na Kosovu