Nagrada za memoarsko delo o Handkeu

Srpskom reditelju i književniku Emiru Kusturici juče je u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu uručena Nagrada Dejan Medaković za 2022. godinu, koju za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku dodeljuje novosadska izdavačka kuća Prometej.

Kusturici je nagrada dodeljena za knjigu Vidiš li da ne vidim o nobelovcu Peteru Handkeu, a koju je izdala Srpska književna zadruga u svom 114. Kolu.

Svečanosti uručenja nagrade u Gradskoj kući prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kao i brojne druge ugledne zvanice.

View this post on Instagram

A post shared by Prometej Novi Sad (@prometej.rs)

IZVOR: IG / @prometej.rs

Kusturica je u govoru prilikom uručenja nagrade, rekao:

Ljudski život i vekovi iza nas uspravili su čoveka do najviše tačke i sad imam utisak da se, kao u Epu o Gilgamešu, svi trude da mu te noge svežu i da skinu koga god da uzleti i vrate na zemlju, i ako može još dublje – pod zemlju. Ovakvi skupovi i nagrade služe kao najveće uporište slobodne individue i slobodnog čoveka.

U obrazloženju odluke o dodeli nagrade Kusturici, žiri na čelu sa Boškom Suvajdžićem je naveo:

Emir Kusturica je napisao bogatu, slojevitu, uzbidljivu, biografsku i ličnu knjigu - putopis i životopis Petera Handkea. Pred nama je memoarska publikacija, fantazmagorijsko štivo, pogled u deinjstvo i zastrašujuća distopija, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča o velikom savremeniku i istinskoj umetnosti koja nadmašuje sve prepreke i barijere ideologizovane i shematizovane savremenosti.

Među dobitnicima Nagrade Dejan Medaković do sada su se našli Momo Kapor, Vasilije Krestić, Aleksandar Gatalica, Ljubomir Simović i drugi.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs