Ime dobio po svom kumu, a priča krije još jednu tradiciju

Popularni jugoslovenski i hrvatski muzičar Dado Topić nikad nije nastupao pod svojim pravim imenom.

Dado Topić je rođen 1949. godine u mestu Siverić u Dalmaciji, a njegovo pravo ime je Adolf! Naime, kako je objasnio u jednom intervjuu, tradicija u njegovom rodnom mestu jeste da dete bude kršteno najkasnije 90 dana nakon rođenja, što je na određeni način i predodredilo njegovo ime na krštenju:

Moj kum u crkvi na krštenju je bio jedan čovek koji se zvao Adolf. Inače je bio partizanski pukovnik. U to vreme nakon rata, jedini koji je mom ocu mogao obezbediti krštenje u crkvi je bio taj čovek. On je bio dobar prijatelj mog oca i tu nije bilo nikakve ideologije ili poštovanja nikakvih čudaka. On se zvao Adolf i kao moj krsni kum dao je kumčetu svoje ime. To je isto tradicija.

U istom razgovoru, Dado Topić se osvrnuo i na povezivanje njegovog imena sa najpoznatijim Adolfom i negativcem u istoriji:

Prva asocijacija je vezana za tog negativca. Kad pogledate listu nobelovaca, među njima je 10-15 Adolfa. Imate ih i među nordijskim plemstvom. Ime je sasvim nevino, jedino što mu je stigmu nabio taj moj imenjak koji je napravio ršum u istoriji čovečanstva sa svojim planovima.

IZVOR: YT / Ex Yu Arhiv

Autor: redportal.rs