Kao srpski oficir učestvovao u 6 ratova

Na današnji dan 1922. godine preminuo je srpski i jugoslovenski general Pavle Jurišić Šturm.

Rođen je 1848. godine u Gerlicu kao Paul Šturm, nemačka pokrajina Saksonija, a u porodici Lužičkih Srba. Vojnu akademiju je pohađao u Vroclavu i Nansiju. borio se kao pruski vodnik u Francusko-pruskom ratu.

Došao je 1876. godine u Srbiju, gde je dobio posao predavača na Vojnoj akademiji. Sa njim su došla i njegova braća Pavle i Evgenije, takođe pruski oficiri. Borio se u Srpsko-turskim ratovima, kao i u bici na Slivnici u Srpsko-bugarskom ratu. Penzionisan je 1900. godine, mada je kasnije vraćen u službu.

Služio je kao ađutant kralja Petra I Karađorđevića. Istakao se u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje. Najpre je u Balkanskim ratovima komandovao Drinskom divizijom prvog poziva, koju je predvodio u Kumanovskoj bici, posle čega je unapređen u čin generala. Tokom Prvog svetskog rata je komandovao Trećom armijom i kasnije pomagao Srpski dobrovoljački korpus u Rusiji. Pred kraj rata je dobio počasnu dužnost kancelara kraljevskih ordena i ponovo je penzionisan.

Preminuo je 1922. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Bio je nosilac Karađorđeve zvezde, Ordena Belog orla, Ordena italijanske krune, Legije časti, kao i odlikovanja koje mu je lično uručio japanski car.

Autor: redportal.rs