Zajedno sa Stanislavom Biničkim i Cvetkom Manojlovićem osniva Srpsku muzičku školu. 🎶

Kompozitor Stevan Stojanović Mokranjac rođen je 9. januara 1856. u Negotinu. Nadimak je dobio po selu Mokranje, odakle su se njegovi preci doselili iz Prilepa.

Stevan je završio zaječarsku gimnaziju, a potom je u Beogradu upisao Veliku školu, takođe bio je član i Prvog pevačkog društva. Uz pomoć ovog društva odlazi na dalje školovanje u minhenski Konzervatorijum kod Jozefa Rajnbergera.

Zajedno sa Stanislavom Biničkim i Cvetkom Manojlovićem osniva Srpsku muzičku školu, danas je to Muzička škola Mokranjac, takođe je zaslužan za osnivanje prvog gudačkog kvarteta u Srbiji. Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1906.

Najpoznatija njegova dela su: Rukoveti (15 spletova pesama zasnovanih na folklornim motivima iz različitih delova Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske), Primorski napjevi, duhoviti skerco Kozar, kao i muzika za pravoslavna bogosluženja: velelepna Liturgija, iz koje je najpoznatija Heruvimska pesma, najznačajnije ostvarenje horske muzike u Srba, Opelo u fis-molu, Tri statije, Tebe Boga hvalim, Veličanije svetom Savi. 

Od 1898. bio je oženjem sestričinom Uroša Predića, Marijom. Imali su sina Momčila koji je bio profesor Farmaceutskog fakulteta.

Na početku Prvog svetskog rata izbegao je u Beograd, a 28. septembra 1914. umire od komplikacije sa jetrom. Nekoliko godina nakon smrti, njegovi ostaci su 1923. preneti na Novo groblje u Beogradu gde i danas počiva.

IZVOR: YT / Nenad Radosavljevic

Autor: Redportal.rs

#Srbija

#kompozitor

#mokranjac

#rukoveti